Internet

Operacija “Phish & Chip”

Guardia di Finanza je privela 18 Italijanskih građana i 8 osoba različitih nacionalnosti iz Istočne Evrope za organizovanje i učestvovanje u “Phish & Chip” operaciji. Ova operacija usmerena na prevaru korisnika Poste Italiane’s home-banking usluga. Poste Italiane je vladina poštanska ustanova koja pruža i finansijske usluge preko interneta na teritoriji Italije.

Ova sajber banda je slala spam mejlove, usmeravajući korisnike na lažan Poste Italiane web sajt koji je “krao” poverljive korisničke informacije (lozinku, korisničko ime) prilikom logovanja. Prema navodima policije, 22-godišnji mladić, koji se smatra da je vodeći haker ove grupe, je priznao da je slao email-ove pretvarajući se da su ti email-ovi poslati od strane Poste Italiane. Takođe je priznao da su ti email-ovi vodili do kloniranog izgleda stvarnog web sajta. Prilikom “krađe” informacija za logovanje, korisnički računi su bili “ispražnjeni”, a novac je prebačen na PostePay kartice članova ove “bande”.

Pokušaj bekstva mladića koji je vodio ovu bandu je trajao 12 sati, pre nego što ga je Vojna finansijska policija konačno uhapsila. Mladić je na samom početku ispitivanja, vlastima izričito tvrdio da je Data processing konsultant, koji radi za Italijanske kompanije koje pokušavaju da spreče prevare sa kreditnim karticama. No, na kraju, priznao je krivicu.

Na lokacijama koje je policija pretresla, pronađeni su laptop računari, naprave za bekapovanje podataka, lažna dokumenta, mobilni telefoni i materijali za pravljenje kreditnih kartica. Policija je takođe konfiskovala veliki broj Banca Intesa kreditnih kartica. Mnoge su prethodno korišćene u čuvenoj kockarnici Casino of San Remo.

Eksperti iz Sophos-a su pohvalili akciju Italijanske policije i ohrabrili sve kompjuterske korisnike da nauče nešto više o tome kako da smanje rizik od phishing napada. Ova akcija sajber kriminalaca je samo jedna za redom organizovana na teritoriji Italije, s obzirom da su prošlog meseca Italijanski web sajtovi bili na meti hakera. Da podsetimo, otkriveno je više od 10.000 zaraženih web stranica što je dovelo Italiju na 6.mesto na Top 10 listi zemalja koje hostuju malver.

Leave a Reply