Internet

Optička mreža kompanije Nuba Invest za brži internet

Optička mreža koju trenutno kompanija Nuba Invest gradi u Srbiji moći će da obezbedi višestruko brži, kvalitetniji i pouzdaniji internet od sadašnjeg po znatno nižim cenama.

Optička mreža kompanije Nuba Invest pokriva celu Srbiju i sve tranzitne pravce, a zahvaljujući upotrebi najnaprednijih tehnologija odlikovaće je visok kapacitet i pouzdanost u prenosu. Upotrebljeni optički kablovi podržavaju protoke od 10 do 40 Gb/s po kanalu. Mreža je izgrađena kablovima kapaciteta od 72 do 144 vlakana, koji sadrže do 40 kanala. Na svim pravcima postavljene su rezervne cevi i kablovska okna tako da postoji mogućnost jednostavnog i brzog proširenja kapaciteta.

“Ovu mrežu odlikuju znatno veći kapaciteti nego što se sada koriste u Srbiji, budući da optički kabl predstavlja najsavremeniji i najbrži način sprovođenja signala koji omogućava prenos velike količine informacija. Pored visokih kapaciteta, veza optičkim kablom je znatno sigurnija jer je neosetljiva na električne smetnje, vodu i visoke temperature.” – izjavio je Rasto Tomažič, generalni direktor kompanije Nuba Invest i predsednik Nuba Holding-a.

Pored navedene magistralne mreže, Nuba Invest razvija i optičku metro mrežu u Beogradu koja povezuje sve delove grada i pokriva 95 odsto urbane površine grada, nudeći gradskoj upravi i kompanijama prenos podataka visokog kapaciteta.

One thought on “Optička mreža kompanije Nuba Invest za brži internet

 1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

  Epitet “piratski” se sada moze prikaciti ne samo sitnom imaocu radiodifuznog sredstva bez dozvole za emitovanje programa i bez dozvole za radio-stanicu (za koruscenje radio-frekvencije), vec i krupnom investitoru i eksploatatoru kablovske telekomunikacione mreze kompaniji “Nuba Invest”, koja je pocela da gradi tu mrezu prosle godine bez prethodno pribavljene dozvole (odobrenja) od RATEL-a, u skladu sa odredbama Glave III. Zakona o telekomunikacijama.

  Ipak, kompaniji “Nuba Invest” je upisana 10.4.2009. godine u registar privrednih subjekata za obavljanje delatnosti kablovskoh telekomunikacija (sifra 61.10). Po Uredbi o klasifikaciji delatnosti, ova delatnost obuhvata:
  – upravljanje, odrzavanje ili obezbedjivanje kapaciteta za svako emitovanje, prenos ili prijem poruka (govor, zvuk, tekst, slika ili podaci) koriscenjem kablovske telekomunikacione infrastrukture, ukljucujuci:
  *upravljanje i odrzavanje uredjaja za prenos i komutaciju kojima se obezbedjuje distribucija signala do konkretne tacke, odakle se signal moze prenositi preko zemaljskih linija i satelitskih veza;
  *upravljanje kablovskim distributivnim sistemima (npr. za distribuciju podataka i televizijskih signala);
  – isporucivanje telegrafskih i drugih nezvucnih komunikacija koriscenjem sopstvenih uredjaja;
  – kupovinu pristupa mrezi i kapaciteta mreze od vlasnika i operatora mreze i pruzanje telekomunikacionih usluga poslovnim subjektima i domacinstvima koriscenjem kapaciteta te mreze;
  – obezbedjivanje internet pristupa od strane operatora kablovske infrastrukture.

  Ali, i za prenos podataka preko mreze, ukljucujuci Internet i kablovsku televiziju, po saopstenju “Nuba Invest”-a, ova kompanija je trebalo da pribavi dve dozvole: 1) dozvolu za izgradnju telekomunikacione (opticke) kablovske mreze u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima Srbije, kao i narocito 2) odobrenje (opstu licencu) za eksploataciju kablovske telekomunikacione mreze, odnosno pruzanje kablovskih telekomunikacionih usluga u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama, Pravilnikom o uslovima za pruzanje Internet usluga i ostalih usluga prenosa podatataka i sadrzaju odobrenja, Pravilnikom o uslovima za pruzanje usluga prenosa govora koriscenjem Interneta i sadrzaju odobrenja i Pravilnikom o uslovima za pruzanje usluga distribucije radijskih i televizijskih programa i sadrzaju odobrenja.

  O ovoj “divljoj” izgradnji trebalo bi da kazu rec-dve za medije kako RATEL tako i Inspekcija za elektronske komunikacije u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono drustvo. A postovanje i principijelno sprovodjenje zakona je u ovoj zemlji prioritet nad svim prioritetima.

Leave a Reply