Internet

Osnivač Google-a upozorava na stanje Internet sloboda

Principi otvorenosti i univerzalnog pristupa, koji su bili temelj stvaranja Interneta pre tri decenije, danas su u velikoj opasnosti, upozorava suosnivač Gugla Sergej Brin.

Brin je u intervjuu za britanski “Gardijan” upozorio da postoje “vrlo moćne snage koje stoje nasuprot slobodi Interneta sa svih strana, iz svih delova sveta”.

Prema njegovom mišljenju, pretnja slobodi interneta dolazi iz sprege vlada, koje sve više žele da kontrolišu pristup i komunikaciju svojih građana, pokušaja industrije zabave da suzbije pirateriju, i uspona “restriktivnih” tvrđava, kao što su Fejsbuk i Epl, koji čvrsto kontrolišu softvere koji se mogu pojaviti na njihovim platformama.
Brin kaže da ne bi bilo moguće stvaranje Gugla da je u to vreme Internetom dominirao Fejsbuk.

– Morate da igrate po njiovim pravilima, koja su vrlo restriktivna. S druge strane, ona vrsta okruženja u kome je Gugl nastao, razlog zbog koga smo mogli da napravimo pretraživač, jeste taj što je mreža bila toliko otvorena. Kada se jednom uvedu mnogobrojna pravila, to počinje da guši inovativnost – objašnjava vlasnik Gugla.

One thought on “Osnivač Google-a upozorava na stanje Internet sloboda

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Na pevoj, osnovnoj stranici Gugla cesto pise:

    “A Google approach to email.

    Gmail is built on the idea that email can be more intuitive, efficient, and useful. … ”

    Bas bih voleo da znam sta u gornjoj izjavi / kontestu znaci rec “intuitive” i da li ima neke veze sa upozorenjem osnivaca Gugla?

Leave a Reply