Internet

Osnivač Vikiliksa na slobodi?

Osnivač Internet portala Vikiliks Džulijan Asanž uslovno je oslobođen iz britanskog pritvora, uz kauciju od 240 hiljada funti (oko 280 hiljada evra), odlukom suda u Londonu.

Švedsko tužilaštvo je imalo dva sata po donošenju odluke suda da uloži žalbu na presudu, i to je i učinilo, pa će Asanž ipak ostati u pritvoru dok žalba ne bude razmotrena.

Asanž će, ukoliko bude pušten na slobodu, morati da preda svoj pasoš britanskim vlastima i da se povinuje odluci o zabrani kretanja, odnosno da se javlja u lokalnu policijsku stanicu svako veče i da na telu nosi elektronsku napravu za praćenje (GPS uređaj).

Njegovo sledeće pojavljivanje na sudu zakazano je za 11. januar.

Asanž je u pritivoru bio od prošle nedelje, kada se predao britanskoj policiji zbog ekstradicionog zahteva švedskih vlasti.

Švedska želi da sasluša Džulijana Asanža u vezi sa optužbama o silovanju i seksualnom maltretiranju dve žene, koje on odlučno demantuje.

Asanž tvrdi da su optužbe da je imao seks bez zaštite sa dve žene, od kojih je jedna tokom tog čina navodno spavala, politički motivisane i da je jedini cilj diskreditacija Vikiliksa.

Na tom sajtu je objavljeno par stotina hiljada tajnih američkih diplomatskih depeša.

Američki zvaničnici kažu da još uvek razmatraju kakve su mogućnosti da se Asanžu sudi u SAD zbog objavljivanja tajnih dokumenata. (BBC)

Leave a Reply