Internet

Osnivač web sajta Megaupload.com ostaje u pritvoru

Osnivač veb sajta “Megaupload.com” Kim Šmic, uhapšen na Novom Zelandu na zahtev američkog Federalnog istražnog birao (FBI) koji ga optužuje za masovnu pirateriju i nelegalno prisvajanje više od 175 miliona dolara, zadržan je danas u pritvoru na Novom Zelandu, odlukom lokalnog suda.

Sudija je naveo da postoji velika mogućnost da Šmic pokuša da pobegne iz zemlje, pa je izrekao takvu meru.

On će ostati u pritvoru do 22. februara, do saslušanja kada će se raspravljati o zahtevu vlade SAD da bude izručen toj zemlji, gde ga terete još i za reketiranje i pranje novca.

Šmic i tri njegova saradnika, koja su istovremeno uhapšena u petak, ne gone se sudski na Novom Zelandu, tako da američko pravosuđe ima rok od 45 dana da podnese zahtev za ekstradiciju.

Tri druge osobe su u bekstvu.

U optužnici se navodi da je Kim Šmic, zvani Dotkom, samo tokom 2010. godine zaradio 42 miliona dolara od onlajn piraterije preko sajta Megaupload. Korisnici interneta su na sajtu mogli anonimno da skidaju filmove i muziku, kršeći zakon o autorskim pravima.

Takođe se tvrdi da su vlasnici autorskih prava na filmove i muziku na taj način oštećeni za pola milijarde dolara, dok je Megaupload kroz reklame i prodaju premijum pretplate zaradio 175 milliona dolara.

Šmicovi branioci, međutim, tvrde da kompanija nije prekršila zakon o autorskim pravima i da njihov klijent treba da bude pušten uz kauciju, uz mogućnost elektronskog nadzora njegovih kretanja s obzirom da tužilaštvo smatra da bi mogao da pobegne.

Leave a Reply