Internet

Osnivač Wikileaks-a bori se protiv izručenja Švedskoj

Osnivač internet stranice “Vikiliks” Džulijan Asanž danas će se pojaviti pred sudom u Londonu, i to je početak njegove pravne bitke protiv izručenja Švedskoj gde se suočava sa optužbama za seksualne napade na dve žene.
Analitičari navode da će Asanž, koji negira optužbe, izjaviti da švedsko tužilaštvo nema pravo da traži njegovo izručenje, jer još nije optužen ni za kakav prekršaj.

Očekuje se da će Asanžovi advokati biti protiv izručenja i na osnovu poštovanja ljudskih prava, te da će tvrditi da, ukoliko Asanž bude isporučen Švedskoj, postoji mogućnost da će biti prebačen u SAD ili čak u Gvantanamo, gde bi se suočio sa odvojenim optužbama povezanim sa objavljivanjem tajnih dokumenata Stejt departmenta.

Asanžov pravni tim, sa Džefrijem Robertsonom na čelu, izrazio je bojazan da bi se njihov klijent mogao suočiti i sa smrtnom kaznom, nakon što je “Vikiliks” objavio poverljive američke diplomatske depeše i drugi osetiljivi materijal vlada i većih organizacija.

Tužilaštvo tvrdi da 39-godišnji Australijanac mora biti isporučen Švedskoj kako bi se prema zakonima te zemlje suočio sa optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Britanski Bi-Bi-Si smatra da će ekstradicioni proces, koji bi trebalo da traje dva dana, protiv Asanža privući pažnju širom sveta.

Asanža je neposredno pred katolički Božić uz kauciju oslobodio Viši sud u Londonu nakon što je proveo devet dana u zatvoru “Vandsvort”.

On negira optužbe koje su protiv njega iznele dve žene tokom njegove prošlogodišnje posete Stokholmu. Asanž i njegove pristalice tvrde da optužbe protiv njega imaju politički motiv.

Leave a Reply