Internet

Osnivač Wikileaksa postaje TV voditelj

Ruska državna televizija saopštila je danas da će imati ekskluzivno pravo da emituje televizijski šou koji će voditi osnivač sajta “Vikiliks” Džulijan Asanž.

RT, televizijski kanal na engleskom jeziku ranije poznat kao “Raša tudej”, saopštio je da Asanž “pokreće svoju kontakt emisiju koja će biti ekskluzivno na RT”.

Predstavnica RT rekla je AFP da ta televizija zapravo ima pravo da prva emituje Asanžove emisije.

Detalji i gosti emisije su za sada tajna, naveo je RT.

“Vikiliks” je juče saopštio da Asanž planira da pokrene TV šou, u kojem će intervjuisati “ključne političke aktere, mislioce i revolucionare iz svih delova sveta”, ne navodeći na kojem će televizijskom kanalu emisija biti emitovana.

Prva od 10 polučasovnih emisija trebalo bi da bude emitovana sredinom marta, a tema emisija će biti “svet sutrašnjice”, preneo je britanski “Gardijan”.

Asanž je na sajtu “Vikiliksa” rekao da je potpisao ugovore o emitovanju po kojima će emisiju moći da gleda više od 600 miliona ljudi putem kablovskih, satelitskih i zemaljskih mreža.

On je rekao da će u emisiji razgovarati sa “onima koji imaju mogućnost da utiču na našu budućnost”.

Rusija je osnovala RT 2005. godine s ciljem da međunarodnoj javnosti predstavi rusko viđenje tekućih pitanja. Taj kanal ne može da se vidi na analognoj zemaljskoj televiziji.

“Vikiliks” je ranije objavio poverljive američke telegrame u kojima je Rusija navodno nazvana “praktično mafijaškom državom” kojom upravlja “alfa mužjak” Putin a ne predsednik Dmitrij Medvedev.

Asanž je uhapšen u Velikoj Britaniji po poternici švedskog tužilaštva zbog optužbi za seksualno uznemiravanje dve žene u avgustu 2010. godine u Švedskoj. On je odbacio te optužbe i sada očekuje presudu vrhovnog suda o žalbi na odluku o izručenju

Leave a Reply