Internet

Osnivač Vikiliksa se bori protiv izručenja

Osnivač sajta Vikiliks, Džulijan Asanž ponovo je u centru pažnje, dva meseca nakon što je objavio desetine hiljada poverljivih američkih diplomatskih depeša i izazvao buru širom sveta.
Pred jednim od londonskih sudova Asanžovi advokati su počeli u ponedeljak borbu protiv švedskog zahteva za njegovo izručenje.

Taj zahtev formalno pravno nema nikakve veze sa objavljivaljem depeša.

Švedsko tužilaštvo traži izručenje zato što ga dve Švedjanke terete da ih je seksualno napastvovao dok je boravio u Stoholmu prošle godine.

Veliko interesovanje medija

Ispred suda u predgradju, na jugo-istoku Londona, Asanža i njegove advokate dočekala je prava šuma novinara, kamermana i fotoreportera.

Ulazeći u zgradu rekli su samo da će imati saopštenje za medije nakon ročišta u ponedeljak.

U samoj sudnici ubrzo je počeo pretres.

BBC-jev novinar Klajv Kolman, koji prati pravosudje, kaže da je strategija Asanžovih branilaca nešto drugačija nego što su prvobitno najavili.

“Dok se ovo spremalo bilo nam je nagovešteno da će odbrana Džulijana Asanža insistirati na tome da je ovo politički motivisano, odnosno da glavni razlog za izručenje nije ono što u njemu piše, nego Asanžova politička ubedjenja. Sada medjutim čujemo da se na tome neće mnogo insistirati. Umesto toga Asanžovi advokati će se osloniti na tehnička pitanja i na argumente vezane za ljudska prava”.

Asanžovi branioci će na primer nastojati da ubede sudiju da švedski zahtev nije validan jer protiv njihovog klijenta u Stoholmu nije podignuta optužnica.

“Advokati će takodje ukazati da švedska tužiteljka traži Asanžovo izručenje zato da bi ga saslušala kao osumnjičenog, a ne zato što je protiv njega podigla optužnicu. Argument odbrane će biti da je gospodin Asanž u više navrata izrazio spremnost da odgovori na pitanja švedske tužiteljke i da on ne mora da bude izručen samo da bi bio saslušan. Postoji na primer mogućnost da švedska policija zatraži od britanske policije da Asanžu postavi odredjena pitanja. Postoji i mogućnost da Asanž bude saslušan putem video linka”.

Da li bi suđenje u Švedskoj bilo pošteno?

Prema saznanjima BBCjevog izveštača, Asanžovi branioci nameravaju da ubede sudiju da u Švedskoj sudjenja za seksualna krivična dela nisu do kraja fer jer se obično održavaju iza zatvorenih vrata.

Takodje će tvrditi da bi Asanž, u slučaju izručenja Švedskoj, u budućnosti lako mogao da bude izručen Americi, zemlji u kojoj još uvek postoji smrtna kazna.

U strategiji odbrane koju su objavili od jutros advokati navode da bi osnivač Vikiliksa, u slučaju izručenja Švedskoj, mogao čak da bude ilegalno lišen slobode i prebačen u zatvor u Gvantanamu gde Amerikanci drže osumnjičene za terorizam.

Deo posmatrača medjutim ukazuje da taj argument nije na naročito čvrstim nogama, jer, ako tako budu hteli, Amerikanci Asanžovo izručenje mogu da traže i od Britanije.

Vikiliks predložen za Nobela

No, baš na dan kada je u Londonu počeo da se bori protiv izručenja, Džulijan Asanž je saznao i da je njegov sajt Vikliks nominovan za Novelovu nagradu za mir.

Predlagač je norveški poslanik Snora Valen. U razgovoru za BBC objasnio je zašto.

“Zato što priličan broj moćnika pokušava da promeni pravila igre kada je reč o slobodi medija. Pokušavaju da za internet nametnu drugačija pravila od onih koja važe za štampane medije. Ono što je učinio Vikiliks se ne razlikuje od onoga što štampani mediji rade već decenijama, što znači ukazuju na korupciji kriminal i ratne zločine. I baš kao što je kineski disident Liu Siabo dobio Nobelovu nagradu za mir zbog zalaganja za slobodu govora u Kini, mislim da Vikiliks tu nagradu treba da dobije zbog doprinosa slobodi govora u celom svetu”, objasnio je norveški poslanik parlamenta Snora Valen.

Upitan kako gleda na švedski zahtev za izručenje, Snora Valen je odgovorio da su optužbe protiv 0u Švedskoj ozbiljne i da treba da budu istražene.

Naglasio je da on za Nobelovu nagradu nije predložio Asanža kao pojedinca, nego Vikiliks kao organizaciju. (BBC)

Leave a Reply