Internet

Osnovana Grupa mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Skup o uvođenju IPv6 protokola u Srbiji, koju je RNIDS organizovao juna 2014. godine, okupio je predstavnike svih najvećih domaćih operatora. Na ovom skupu, pored ostalog, predstavljena je ideja o formiranju Grupe mrežnih operatora Srbije (RS Network Operators Group), kao otvorene zajednice okupljene oko zajedničkog interesa poboljšanja kvaliteta, performansi, stabilnosti i sigurnosti internet mreža i usluga u Srbiji.

U periodu nakon skupa, Upravni odbor RNIDS-a razmatrao je i usvojio odluku o podršci RSNOG zajednici. Ova podrška obuhvata administriranje e-liste i veb-sajta, kao i podršku budućim aktivnostima RSNOG zajednice, usmerenim na razmenu ideja, znanja i najboljih praksi između mrežnih stručnjaka u Srbiji, kao i saradnju sa sličnim grupama u regionu, Evropi i svetu.

Diskusija o tehničkim pitanjima od značaja za funkcionisanje domaćih internet mreža odvija se prvenstveno putem e-liste RSNOG zajednice, na kojoj se trenutno nalaze predstavnici telekomunikacionih operatora i internet provajdera (Telekom Srbija, Telenor, VIP Mobile, Orion telekom, ICOM, Radijus vektor, AVcom, EUnet, Beotel), hosting provajdera (AdriaHost, Mainstream), kao i predstavnici Serbia Open eXchange (SOX) i Akademske mreže Srbije.

RSNOG lista je otvorena za sve mrežne administratore u Srbiji, a zainteresovani mogu poslati zahtev za prijavljivanje na e-listu slanjem poruke na adresu [email protected].

– See more at: http://www.rnids.rs/lat/vesti/pokrenuta-grupa-mre%C5%BEnih-operatora-srbije-(rsnog)/id/5920#sthash.mgP87d9O.dpuf

Leave a Reply