Internet · Provajderi

Otkrivena ranjivost u TimThumb funkciji WordPress CMS-a

Otkrivena je “zero day” ranjivost u funkciji koja se koristi na nekim instlacijama popularne CMS paltforme WordPress, namenjene za vođenje blogova, ali i sajtova drugih namena. Hakeri iskorišćavaju ranjivost koja se nalazi unutar funkcije za baratanje slikama TimThumb, a omogućuje im udaljeno postavljanje malicioznog koda.

Ranjivost proizlazi iz načina na koji alat prihvata grafičke fajlove sa eksternih web servera poput Flickr-a i Photobucket-a. Problem je što alat čini tek delimičnu proveru domena na web serveru sa kog se fajl preuzima, čime je napadačima omogućeno postavljanje i izvršavanje proizvoljnog php koda unutar .php cache foldera.

O ovom slučaju izvestio je Mark Maunder, izvršni direktor Feedjita, nakon što je “uhakovana” web lokacija WordPressa. Takođe je objavio detalje o izdanoj privremenoj zakrpi koja isključuje neke funkcionalnosti alata kako bi se otklonila ranjivost. Ben Gillbanks, koji je razvio TimThumb, ističe da će alat biti nadograđen te savetuje primenu pomenute nadogradnje kako bi se smanjila mogućnost izvođenja napada.

Leave a Reply