Društvene mreže · Internet

Otkriveni odgovorni za “onMouseOver” worm napade na Twitteru

Prošlo je svega 24 sata, od kada su mnogi Twitter korisnici otkrili da je njihova stranica postala zaražena. Čak i neki visoki zvaničnici su bili na listi žrtava “onMouseOver” crva, uključujući i ženu bivšeg premijera Saru Braun, britanskog biznismena i domaćina BBC-jeve emisije “The Apprentice” Lord Alan Šugara, pa čak i Roberta Gibsa, sekretara američkog predsednika Baraka Obame.

Stotine hiljada Twitter korisnika je bilo pogođeno ovim napadom.

Sve je poteklo od Australijanskog tinejdžera pod imenom Pearce Delphin, koji je koristio @zzap domen. Ovaj 17-estogodišnji mladić tvrdi da je otkrio ranjivost i da je iskoristio za prikazivanje pop-up poruka kada bi se mišem prešlo preko tweet-a, ali da nije kreirao crva. Izjavio je sledeće za medije: “Otkrio sam ranjivost, ali nisam kreirao samo-reprodukujećeg crva. Koliko ja znam, to nije ništa tehnički nelegalno… Nadam se da neću upasti u neki problem!

Na veliku žalost po ovog momka, nije u pravu. I on i norveški programer Magnus Holm, su priznali da su bili inspirisani aktivnostima drugog Twitter naloga – RainbowTwtr, koji je koristio specijalne tehnike da pretvori poruku u blokove različitih boja.

RainbowTwtr nalog je sada suspendovan. Izgleda da je bio kreiran od strane japanskog developera Masato Kinugawa. Masato tvrdi da je informisao Twitter još 14. avgusta o ovoj ranjivosti ali da oni do sada nisu reagovali na to. Problem je nastao kad su umesto “kolornih” demonstracija Masata, Delphin i drugi Twitter korisnici prepoznali priliku da urade nešto više!

Daljom istragom, utvrđeno je da je norvežan Magnus Holm (poznat kao @judofyr na Twitter-u) po saznanju o propustu, napisao jednostavnog crva koji se širi na stranicama drugih Twitter korisnika ukoliko pređu mišem preko inficirane poruke. To je postigao prikrivanjem viralnog koda sa crnim blokom u samoj poruci.

Ono što je najvažnije, ispalo je da Holm-ov crv ne radi ništa više od “lakjovanja” Twitter stranice Sare Braun (Sarah Brown). Za sada je utvrđeno da je Holm-ov crv prosleđen u preko 200.000 poruka.

U celoj ovoj priči, crv koji je zadao najviše problema je napravljen od strane Twitter korisnika koji koristi ime @matsta. Ovaj crv se širio velikom brzinom od naloga do naloga, u nastojanju da redirektuje posetioce na web sajt koji ima u sebi anketu (mala napomena, hakeri dobijaju po 50 centi za svaku otvorenu anketu i dodatnih 50 centi za svaku popunjenu anketu do kraja).

Takođe smo videli i verzije koje usmeravaju saobraćaj na hardcore pornografski sajt u Japanu. Ko je autor ovog crva, ostaje da se utvrdi u narednom periodu.

Primere zloupotreba ovog propusta možete pogledati u nastavku:

Leave a Reply