Internet

Otvoren prvi internet “E-dućan” u Poštama Srbije

Ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Slobodan Milosavljević ocenio da je današnje otvaranje prvog internet „E-dućana“ u Poštama Srbije, u pošti u Zmaj Jovinoj ulici u Beogradu, dobar primer saradnje privatnog i javnog sektora.

Milosavljević je objasnio da ta dva sektora na taj način kroz ovaj projekat prilaze građanima sa ciljem da omoguće što bolju uslugu i ispune i neka njihova specifična očekivanja.

Ministar je naglasio da je ponuda neograničena, da sve može da se proda i da se kupi i da nema nikakvih barijera za bilo koji proizvod koji može da se naruči iz bilo kojeg dela sveta i da stigne na kućnu adresu, što omogućava i Zakon o elektronskoj trgovini, koji je usvojen pre nekoliko meseci.

On je ukazao na to da projekat treba da pokaže kako je i dostava paketa kupljenih preko „E-dućana“ efikasna, i izrazio uverenje da će servis pomoći građanima da elegantnije iz svoje fotelje, ili sa šaltera pošte obave kupovinu.

Generalni direktor PTT Srbija Goran Ćirić rekao je da ta kompanija, koja je prva u zemlji dobila sve potrebne sertifikate za elektonsko poslovanje, nastoji da podstakne e-trgovinu i da je ovo prvi takav iskorak prema svakom građaninu Srbije.

Ćirić je objasnio da je dobro što je šalter otvoren u pošti jer se mnogi građani ne snalaze u trgovini na internetu, a na šalteru mogu da dobiju pomoć od poštanskih službenika.

Vlasnik preduzeća „E-dućan“ Goran Takač objasnio je da je moguća svaka vrsta plaćanja, od kartica do keša, s tim što može da se bira i način dostave i nema nikakvih ograničenja ni u pogledu količine i vrednosti robe.

Takač je naveo da “E-dućan” od 2004. godine razvija sve vidove elektronske trgovine B2C, B2B i C2C (preduzeća prema kupcima, preduzeća prema drugim preduzećima i kupci prema drugim kupcima) i da je jedini internet portal na svetu koji pokriva sva tri segmenta.

Prema njegovim rečima, to znači i mogućnost za privredu Srbije da ponudi svoje proizvode i usluge celom svetu, kao i da po najpovoljnijim cenama nabavi iz sveta sve što joj je potrebno.

4 thoughts on “Otvoren prvi internet “E-dućan” u Poštama Srbije

 1. Igor Srdanovic

  I sta kazu, koliko kosta usluga e-ducana, porez , carina, lezarina, drumarina, mostarina, aerodromina i spediterske usluge na recimo jedan digitalni foto aparat vrednosti 1500$?

  Kakva vest covece, kakvo mazanje ociju neukog naroda…

 2. Mladen Srdic

  Da, jako interesantno, ne pominju ostatak troshkova, koji su, najblaze recheno, bezobrazni. Secam se X pricha ljudi koji su odustali od poslovanja sa dotichnom firmom samo zbog tih ogromnih taksi, npr. vrednost robe 250e, takse 150e.

 3. pera

  Upravo se educan jako dugo vremena borio da smanji i ubedi drzavu da ukine te silne namete koji postoje, i to sve josh u vremenu dok je Cvetkovic bio ministar finansija. Nazalost, izgleda da je i tada bio sposoban koliko i sada..

  Tuzno je to.. ne mozemo da kupujemo preko interneta jer ti drzava naplati 100% globe.

Leave a Reply