Internet

Ozvučeni sajtovi Narodne biblioteke Srbije

Pomoćnik ministra za informaciono društvo Sava Savić izjavio je na konferenciji za novinare održanoj u Narodnoj biblioteci Srbije povodom završetka programa „Ozvučavanje sajtova Narodne biblioteke Srbije“ da je to jedan od 44 predloga programa koje je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odabralo od 201 koliko je prijavljeno na Javnom konkursu za dodelu sredstava iz programa u oblasti razvoja informacionog društva.

Ministarstvo je odabralo taj projekat u okviru teme „Unapređenje socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom primenom IKT“ jer se njim povećava dostupnost informacija koje NBS nudi građanima, a posebno onim sa umanjenim psiho-fizičkim sposobnostima, rekao je Savić.

Ozvučeni sajtovi Narodne biblioteke Srbije

On je rekao da je toj kategoriji stanovništva omogućeno da posećuje sajt biblioteke, da bude upoznata sa najnovijim informacijama i vestima iz kulture, da pristupa bibliotečkoj građi i pre svega da ostvari zakonom zagarantovanu ravnopravnost u informisanju i obrazovanju.

Cilj nam je bio da ozvučavanjem sajtova NBS učinimo korak napred ka unapređenju socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom primenom IKT, kao i da podignemo svest celokupnog društva o mogućnostima i potrebama osoba sa invaliditetom, zaključio je pomoćnik ministra za informaciono društvo.

Ozvučeni su sajtovi biblioteke, što podrazumeva ozvučavanje zvaničnog sajta nacionalne biblioteke, sajta Digitalne NBS i portala Veliki rat na kome je dostupna originalna građa, nastala u periodu od 1914. do 1918. godine.

Ozvučavanje sajtova NBS značajno je i za Srbe u dijaspori, naročito za mladu populaciju koja će imati prilike da sluša sadržaje na maternjem jeziku.

U cilju promocije informacionog društva i afirmacije primene informaciono-komunikacionih tehnologija, Ministarstvo je pokrenulo projekat finansiranja i sufinansiranja predloga programa u okviru pet predloženih tema: Unapređenje socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom primenom IKT, Takmičenja u oblastima računarstva, matematike i fizike, Bezbednost dece na internetu, Digitalizacija kulturne baštine i Organizacija letnjih škola u oblasti računarstva i informatike.

Leave a Reply