E-servisi · Internet

PayPal konačno u Srbiji do kraja godine

Najpoznatiji svetski sistem za plaćanje putem Interneta, PayPal, ove godine dolazi u Srbiju.

Američka kompanija eBay, koja je vlasnik PayPala, bila je predhodne godine u pregovorima sa Ministarstvom za telekomunikacije i bila je zainteresovana da uključi Srbiju u svoj sistem elektronskog plaćanja.

Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije u Vladi Srbije, u izjavi za medije kaže: „Njihovi menadžeri su izrazili zabrinutost da naša zakonska regulativa njima neće omogućiti da posluju kao što rade u drugim zemljama“. Upravo u vreme ekonomske krize online trgovina cveta svuda u svetu, izuzev Srbije, jer kupcima štedi dosta novca.

U Srbiji se plaća carina na robu ukupne vrednosti 20 evra (sa poštanskim troškovima) što obezvređuje ovakav način trgovanja. Na primer, knjiga koja je na sajtu 100 dolara, u Srbiji nakon plaćanja poštarine, prevoza, carine, špeditera i ostalih taksi košta 290 dolara.

Najveći problem koji muči većinu firmi u svetu povodom elektronske trgovine, je sigurnost ovakvog poslovanja, ali se i u našoj zemlji, ovaj problem, polako rešava. Odeljenje MUP-a koje se bavi tehnološkim kriminalom polako pravi pomake i da se svakodnevno identifikuju različiti slučajevi, navodi Matić.

Ministarstvo za telekomunikacije je saopštilo u februaru da početak funkcionisanja PayPal usluge u Srbiji ove godine zavisi isključivo od dinamike koju ova kompanija odredi u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Inače, u junu prošle godine, ministarka Matić je najavila da će Vlada Srbije do kraja godine uskladiti zakonsku regulativu kojom bi građani mogli trgovati na ovaj način. (izvori: SEEbiz/B92, Novosti)

Leave a Reply