kina i hakeri
Internet

Peking: “Nacrt zakona o sajber bezbednosti ima savršen smisao”

Peking je uzvratio udarac posle kritika predsednika SAD, Baraka Obame, upućenih povodom Nacrta zakona protiv terorizma koji trenutno razmatraju kineski zakonodavci.

Kinesko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da nacrt zakona ima savršen smisao u zaštiti bezbednosti informacija, kroz korišćenje zakonodavnog sistema države.

Portparolka ovog ministarstva, Hua Čuenjing, izjavila je da je implementacija prvog državnog zakona protiv terorizma veoma potreban uslov za borbu protiv terorizma i curenja informacija. “Suprotstavljamo se bilo kojem vidu sajber prismotre korišćenjem informacionih tehnoloških prednosti. Sve zemlje sada poklanjaju najveću pažnju bezbednosti informacija i nijedna od njih nema pravo da kritikuje poteze drugih zemalja u zaštiti bezbednosti informacija,” rekla je Hua Čunjing.

kina-sajber-napadi11

Prema nacrtu novog zakona, Kina će verovatno zahtevati od domaćih i inostranih provajdera da predaju ključne informacije, kao što su ključevi za šifrovanje, lozinke i kodovi za softverske izvore.

Američke kompanije, kao što su IBM, “Oracle” i “Microsoft” su zabrinute zbog dostavljanja takvih podataka kineskoj vladi, navodeći da će ovaj potez verovatno naneti štetu kredibilitetu kompanija

Leave a Reply