Internet

Pentagon: Cyber napad može biti objava rata

U svojoj prvoj zvaničnoj i javnoj ‘cyber’ strategiji Pentagon je zaključio da računarska sabotaža koja dolazi od druge zemlje može se tumačiti kao objavu rata. To otvara mogućnost da Sjedinjene Američke Države uzvrate koristeći tradicionalnu vojnu silu, izvestio je ugledni The Wall Street Journal.

Pentagonova ‘cyber’ strategija, čiji bi javni delovi trebali biti objavljeni u junu, predstavlja pokušaj da se uhvati korak sa promenama u svetu u kom hakeri mogu biti značajna pretnja američkim nuklearnim reaktorima, podzemnim železnicama, naftovodima kao i vojska neprijateljske zemlje.

The Wall Street Journal ističe da će izveštaji podstaknuti raspravu oko niza osetljivih pitanja koje je Pentagon ostavio neodgovorenima, uključujući da li SAD može ikada biti siguran u poreklo napada, te kako definisati kada je sabotaža dovoljno ozbiljna da bi predstavljala objavu rata. Ako cyber-napad prouzrokuje smrt, štetu, razaranje ili veliki poremećaj koje bi izazvao i tradicionalni vojni napad, tada bi bio kandidat za upotrebu sile, koja bi bila ravna odmazdi, smatraju u Pentagonu.

Leave a Reply