Internet

Pentagon nabavio špijunski softver

Pentagon je naručio paket programa koji bi trebalo da omoguće otvaranje lažnih profila na brojnim internet portalima za socijalno umrežavanje, a sve pod izgovorom da je reč o borbi protiv terorizma.

Posao vredan 2,7 miliona američkih dolara, poveren je firmi Ntrpid iz San Dijega. Softversko rešenje će Pentagonu omogućiti da bitku protiv terorista, povede i na internetu. Pomenuti „spy software“ bi u ime američkog Ministarstva odbrane trebalo da otvori veliki broj profila, koji će pratiti diskusije i komunikaciju lica, koje američke vlasti sumnjiče za terorizam.

„Vašington tajms“ prenosi citat iz jednog dokumenta Ministarstva odbrane u kojem se navodi, kako će naručen program “operatoru omogućiti da kontroliše veliki broj profila sa jednog računara, bez opasnosti da bi u tome mogao biti otkriven.“

Nakon što su te informacije potvrđene, u Americi je više organizacija za zaštitu privatnosti građana negodovalo planove Pentagona, a neimenovani zvaničnik američke vlade rekao je kako tom „psihološkom ratnom strategijom“ navodno nisu obuhvaćeni građani SAD: „Nisu nam cilj američki građani i te aktivnosti se ne odnose na internet stranice koje su u vlasništvu američkih firmi“.

Internet – baza terorista

Pentagon ne planira da prati sajtove za socijalno umrežavanje na engleskom, već na arapskom, urdu i paštu jeziku. Upućeniji tvrde da je američko Ministarstvo odbrane već primenjivalo sličnu strategiju u Iraku, tragajući sa pripadnicima Al-kaide. Drugim rečima, izgleda da operacija „Earnest Voice“ dobija svoj nastavak.

General David Petreus koji predvodi NATO snage u Avganistanu, izjavio je da je cilj američke vojske tada bio „da prva sazna istinu“.

Koliko je američka zabrinutost zbog uticaja interneta na regrutovanje terorističkih snaga u svetu opravdana, teško je reći. Stručnjaci tvrde kako se u poslednjih nekoliko godina potvrdilo da internet igra sve veću ulogu u planiranju i organizaciji terorističkih napada i da ga osumnjičeni u najmanju ruku koriste za komunikacije sa svojim saveznicima. (DW)

Leave a Reply