Društvene mreže · Internet

Phishing i spam napadi na članove Twitter-a

Britanska kompanija za IT sigurnost i kontrolu, Sophos, nastoji da upozori sve korisnike Twitter-a na propuste koji su bili zloupotrebljavani tokom protekle nedelje, kao i da sve članove Twitter-a posavetuje da pojačaju sigurnost lozinki.

Prošle nedelje je uočeno puno propusta i zloupotreba na Twitter-u. Prema objavljenim izveštajima, maloletni haker je uspeo da pristupi micro-blogging sajtu sa kontrolnim panelom za administratore, koristeći programski rečnik prilikom otkrivanja lozinke. Na nesreću Twitter-a i njegovih članova, lozinka se nalazila kao redovna reč u rečniku “happiness”.  GMZ tvrdi da haker nije koristio Twitter naloge zarad ostvarivanja lične koristi. On je postavio poruku na hakovan forum gde je ponudio pristup bilo kome bilo kom nalogu na Twitter-u po specijalnom zahtevu.

Hakeri su dobili pristup alatima koje u normalnim uslovima samo tehnički tim podrške Twitter-a može da koristi kako bi resetovali email adrese članova i dobili kontrolu nad nalozima. U najnovijim napadima hakeri su se usmerili na naloge 33 korisnika visokih profila, između kojih su i poznata muzička zvezda Britni Spirs, američki novinar Rik Sančez i poslednji izabrani američki predsednik Barak Obama. Na zidovima ovih članova Twitter-a su bile postavljene uvredljive i napadačke poruke, koje su sada uklonjene od strane zaposlenih u Twitter-u.

Pre ovog incidenta, nekoliko članova Twitter-a su bili žrtve phishing napada koji su hakeri koristi da bi dobili kontrolu nad nalozima članova kako bi slali spam poruke u Twitter zajednici. Korisnici su dobijali poruke kao što su:

hey! check out this funny blog about you… [url removed]

ili

Hey, i found a website with your pic on it… LOL check it out here [url removed]

Twitter phishing message

koji su vodili nekad i preko Blogspot stranice, na web sajt koja se predstavljala kao regularna Twitter stranica za logovanje. Međutim, ovo je bila stranica na kojoj su hakeri krali korisnička imena i lozinke bezbrižnih članova koji nisu ni posumnjali da je u pitanju prevara.

Twitter phishing web page

Hakeri su dalje koristili ukradeni identitet Twitter člana da prosleđuju još više poruka ovog tipa. Su-osnivač Twitter-a, Biz Stone, je prosledio upozorenje članovima na opasnost i na to da njegov tim radi na rešavanju problema.

Tweets from Twitter about phishing scam

Kasnije je ova phishing kampanja prerasla u seriju novih kampanja. Na primer, mnogi Twitter članovi su dobili poruke tipa:

hey. i won an iphone! come see how here [url removed]

ili

Wanna win the new iPhone? It’s so easy and cool, I love this thing! Visit: [url removed]

Klikom na link, korisnici su bili preusmereni na web sajt na kome se može dobiti Apple iPhone. Da bi se učestvovalo u nagradnoj igri, posetioci su morali ostaviti broj svog ličnog mobilnog telefona.

iPhone winner website

Čak su i poznati članovi Twitter-a, kao na primer Stiven Fraj poznati pisac i TV zvezda, prijavili da su kliknuli na ponuđeni link bez prethodnog razmišljanja o posledicama tog čina. Fraj priznaje za sebe da je tipični gadget freak i da je još jedan Apple iPhone poslednja stvar koja mu je trebala ali da nije odoleo svom instinktu i da je kliknuo na ponuđeni link.

Stephen Fry Twitter messages

Dobra stvar u ovom slučaju je što poznati na Twitter-u, kao što je i Stiven Fraj, imaju puno sledbenika koji mogu pomoći u širenju upozorenja drugim članovima Twitter-a o aktuelnoj phishing kampanji i to veoma efikasno i brzo. U cilju povećanja zaštite, Twitter je dodao posebno upozorenje na svoj sajt:

Warning from Twitter

“Ovi poslednji napadi su zaista ozbiljni i zabrinjavajući. Izgleda da Twitter-ov sistem može izložiti nalog svojih članova raznim hakerskim opasnostima,” izjavio je Graham Klulej, viši tehnološki konsultant za Sophos. “Twitter mora dobro da poradi na sigurnosti kako se ovo više nikad ne bi desilo i kako bi povratio poverenje svojih članova. Ovo je zaista šokantan početak godine za Twitter, koji samo upozorava sve na povećanje online pretnji i ugrožavanje sigurnosti.”

Leave a Reply