piano
Internet

Piano Media će naplaćivati Internet sadržaje u Poljskoj

Slovačka Piano Media, firma specijalizovana za naplatu sadržaja na Internetu, koja je u januaru počela naplaćivati internet sadržaje u Sloveniji, u julu ulazi na veliko poljsko tržište.

Za razliku od Slovenije gdje je Piano Media počela sarađivati s desetak medija, u Poljskoj će 42 web stranice i internet servisa 7 velikih poljskih izdavača ponuditi svojim čitaocima svoje sadržaje uz naplatu putem ovog servisa. Među njima su Wyborcza.pl, SE.pl, Polskatimes.pl i Forbes.pl, a jedan od izdavača je sestrinska kompanija izdavača najjačih srpskih dnevnih novina.

Naravno, radi se o dosta većem tržištu od Slovačke i Slovenije. Dok su u Sloveniji računali na potencijalno internet tržište od 1.3 milijona korisnika, u Poljskoj ih čeka 19 milijona potencijalnih surfera, a Piano Medijin direktor Tomas Bella otkrio je kako će im Poljska zapravo biti teren za dokazivanje. Iako smatraju da su potvrdili da njihov model paywall-a radi u praksi, Bella smatra da će upravo u Poljskoj dokazati da je efikasan na velikim tržištima.

Piano Media je pre 3 mjeseca dobila značajnu investiciju od 2 milijona evra koja će očigledno biti iskorišćena na poljskom tržištu kao priprema za širenje na još veća evropska tržišta poput Rusije, Nemačke, a u daljoj budućnosti možda i Francuske i Velike Britanije.

Iako je Piano Media dostupna u Poljskoj, za sada ne otkrivaju nikakve nove informacije o hrvatskom, srpskom i drugim susednim tržištima. S obzirom da će se sada usredsrediti na zahtevno poljsko tržište, ulazak na naša verovatno će pričekati barem nekoliko meseci, ako ne i 2013. godinu.

Izvor, Netokracija

Leave a Reply