Internet

Plantville – Siemens online igru za upravljanje fabrikom

Ova veoma realistična online igra omogućava mladim inženjerima da zavire u svakodnevni svet rukovodioca fabrike. Nazvana Plantville, igra nije namenjena samo studentima i kandidatima za posao, već i klijentima, potencijalnim klijentima i zaposlenima u Siemensu. Igračima se postavlja izazov da poboljšaju produktivnost, efikasnost i održivost simulirane fabrike. Nakon samo 100 dana otkad je Plantville lansiran online, već ima oko 16000 registrovanih igrača u više od 140 zemalja.

Igrica predstavlja pravi izazov jer daje jasnu sliku zadataka sa kojima se suočava jedan inženjer fabrike. Zato je Siemens za kompjutersku igru Plantville izabrao tri tipična proizvodna pogona: fabriku za flaširanje, fabriku za proizvodnju vitamina i fabriku za sklapanje vozova.

Cilj igre je poboljšanje bezbednosti, kvaliteta i isporuke fabrika. Tu se igrači pozivaju, na primer da optimizuju upravljanje energijom ili da pojačaju zadovoljstvo zaposlenih, pri čemu su u mogućnosti da koriste rešenja i proizvode Siemensa, kao što su energetski ekonomični servo-motori, automatski sistemi ili sistemi za rasprskavanje. Da bi povećali produktivnost, oni mogu i da zapošljavaju nove radnike.

Četvrtom fabrikom, „Fabrikom godine”, upravlja Pete– avatar – koji takođe uvodi igrače u igru. Kao ekspert za rukovođenje fabrikama, Pete daje učesnicima savete na različitim nivoima u toku igre, koristeći pritom kratke filmove, zagonetke ili online razgovore u kafeu Plantville. U razgovorima učestvuju stvarni eksperti za fabrike, koji u redovnim intervalima učestvuju u diskusijama fokusiranim na teme kao što su optimizaciju mašina ili energetsku efikasnost. Takođe, igrači mogu da razmenjuju svoje ideje i utiske na Facebooku, LinkedInu i Twitteru.

Siemens želi da i dalje nadograđuje Plantville. Sada su u igru uključeni proizvodi Siemensa koji se koriste u industrijskim i komercijalnim građevinskim aplikacijama — od kontrolne tehnologije preko pogonskih sistema pa sve do bezbednosnih sistema. Međutim, širok portfolio kompanije nudi i izobilje drugih mogućnosti, na primer, igra bi mogla da se proširi i na univerzitet, bolnicu, informacioni centar ili transportni sistem. http://www.plantville.com

Leave a Reply