Internet

Ploveći Wikileaks u mikro-državi Sealand

Čuveni Internet-resurs Wikileaks namerava da se sakrije od gonjenja američki vlasti na brodu u neutralnim vodama. Mesto za razmeštanje servera sa kojeg će ovaj resurs nastaviti da raskrinkava političare i velike kompanije može da postane kneževina Silend, koja se nalazi u Severnom moru, pored obala Velike Britanije. Ideja nije nova – u more su već pokušali da ispolove i piratski internet-resursi i laboratorije za kloniranje ljudi.

Izabrano je pitoreskno mesto. Mikrodržavu Silend, koja se nalazi na staroj protivavionskoj platformi iz doba Drugog svetskog rata, napravio je 1967. godine britanski major Roj Bejts. U toj zemlji koju niko nije priznao prema slobodi Interneta odnose se vrlo brižljivo: tamo se na Internet stavlja sve osim spama, hakerskih napada ili dečije pornografije. Vikiliks nije originalan. Mnoge IT kompanije su sanjale da postave tamo svoje servere, kako bi izbegle zakonodavna i ostala ognaničenja – rekao je za Bogdan Vovčenko, sekretar za štampu kompanije Grup-IB, koja se bavi istragom kompjuterskog kriminala.

Data ideja u svetu informacionih tehnologija nije nova. Svojevremeno švedska kompanija Pirat Bej koja je posedovala mrežu za razmenu fajlova, proslavila se time što je “sanjala” da se sakrije na teritoriji nezavisne države od vlasnika autorskih prava. Kao mesto gde su hteli da se sakriju ukazivali su kneževinu Silend. To se ocenjivalo kao izvestan pi-ar korak. Razmeštanje servera Vikiliksa na plovećem brodu takođe je način da se privuče pažlja.

Otisnuti se u slobodnu plovidbu kako bi se sakrilo od gonjenja zakona nije originalan korak. Vikiliks ide putem dobrih doktora Severina Antinorija i Panajotisa Majkla Zavosa, koji se bore za ideju formiranja plovećih laboratorija za kloniranje ljudi.

“Takve priče dešavaju se ne samo u svetu informacionih tehnologija. Zna se da su bile ideje, po meni ne baš normalnih naučnika, da se naprave brodovi na kojima bi u međunarodnim vodama bilo moguće klonirati ljude. Pravili su ploveće kockarnice. Takođe ne možemo da se ne setimo brodova na kojima su se vršili abortusi. Oni su prilazili obalama država u kojima su zabranjeni abortusi, izvozili žene u otvoreno more i tamo su se obavljale operacije.” – dodaje Vovčenko.

Ako Vikiliks želi da otplovi od problema sa zakonom, od tehničkih problema neće moći da otplovi. Zato što osigurati stalno i dobro hlađenje servera na palubi broda manjeg od transatlantskog lajnera (ako on bude plovio, a ne stajao usidren u kneževini Silend) problematično je. Neće biti jednostavno ni da se uspostavi brzi Internet-kanal, bez sopstvene tačke razmene saobraćaja. Tako da će plan slobodne plovidbe biti realizovan pre u novinskim agencijama i na prvim stranama svetskih listova.

Leave a Reply