Internet

Po Yuga na eBay

 

Jedan Amerikanac postavio je na Ibej (Ebay) oglas da prodaje gotovo tri decenije star “jugo” u odličnom stanju i to po ceni koja je za više od 350 dolara viša od one po kojoj je plaćen te davne 1986. godine.

“Jugo’ nije mrtav”, mogli bi reći u šali ugledavši najnoviji oglas za licitaciju na popularnom Ibeju, gde vlasnik iz grada El Kahon, kod San Dijega, u Kaliforniji, svoj “jugić” iz 1986. godine prodaje za 4.356 dolara, koliko trenutno iznosi najviša ponuda.

Prodavac uz fotografije stavio i napomenu da je automobil idealan kao automobil za filmove, reklame i kolekcije, uz pitanje “kada ste poslednji put videli jedan od ovih u bilo kakvom stanju”

jugo-1

“Jugo” je simbol prošlih vremena i države koja više ne postoji. Zahvaljujući pristupačnoj ceni i dobrim političkim vezama tadašnje Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država, nacionalni auto postao je dostupan i građanima Amerike, koju su ga mogli kupiti za 3.990 dolara. Da popularnost “juga” preko bare nije i dalje opala dokaz je najnoviji oglas za licitaciju na popularnom sajtu.

Sredinom 80-tih godina prošlog veka nije bilo toliko jeftinih automobila, kao što je to slučaj danas. Te 1985. godine hiljade Amerikanaca pohrlile su u prodajne salone kako bi došle do svog “juga”, koji je bio za oko hiljadu dolara jeftiiji od prvog sledećeg modela koji se tada prodavao.

Međutim, već godinu dana kasnije isti mediji koji su slavili dolaza “juga” na američko tržište, počeli su da ismevaju njegove nedostatke, a postao je i predmet podsmeha u nastupima komičara i filmovima.

Leave a Reply