Internet

Pobeda pirata: Britanci više neće goniti ljude koji ilegalno skidaju igre, muziku i filmove!

Britanska vlada donela je prilično neočekivanu odluku pa od 2015. godine neće progoniti ljude koju sa interneta preuzimaju piratizovane video igre, filmove ili muziku.

Kako je zaključeno, ne postoji efikasan mehanizam da se ovaj vid kršenja zakona zaustavi pa će umesto toga piratima biti samo poslata četiri pisma u kojima stoji da su njihove akcije ilegalne.

Međutim, osim toga, ništa neće biti preduzeto. Ranije kazne podrazumevale su da se piratima ukine internet konekcija i da se njihovo ime nađe na posebnom spisku, ali britanska vlada sad shvata da je mnogo bolje raditi na edukaciji ljudi i podizanju svesti o tome koliko je bitno plaćati za softver.

Copying-Is-Not-Piracy-In-To-The-Point-Comic

Nadajmo se da će na primeru Britanaca učiti i vlade drugih zemalja – više puta je dokazano da su upravo pirati ti koji više novca izdvajaju za kupovinu legalnog sadržaja, dobrim delom jer im se dopada ono što su prethodno ilegalno nabavili.

Rekli bismo da se situacija popravlja i u našim krajevima, najviše zahvaljujući rasprodajama na Steamu ali i mogućnostima da se igre za konzole relativno jeftino nabavljaju putem onlajn prodavnica.

Leave a Reply