srb
Internet

Počela slobodna registracija .SRB domena

Od 1. avgusta 2012. u 12.00 krenula je slobodna registracija .SRB domena, objavio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Pravo registracije sada imaju svi, bez obzira na to da li već imaju registrovan .RS domen ili ne. Trenutno ima oko 6000 registrovanih .SRB domena.

Internet adrese na ćirilici naišle su na dobar prijem u srpskoj dijaspori. Sada je moguće da svoje ime i prezime, porodično prezime ili nadimak, naziv svoje organizacije ili kompanije, ili bilo koji drugi pojam koji ih podseća i povezuje sa rodnim krajem i Srbijom, registruju kao internet domen na ćirilici, sa .SRB na kraju!

Posebno zanimljivi za registraciju biće i pojedini nazivi .SRB domena koji su bili rezervisani za potrebe državne uprave, a za koje je 28. jula ukinuta rezervacija.

Cena godišnje registracije .SRB domena iznosi 500 dinara, dok je cena naziva u okviru poddomena (.PR.SRB, .ORG.SRB, .OBR.SRB i .OD.SRB) 250 dinara. Ovo nisu cene za krajnje korisnike.SRB domena, već cene koje RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima.

Za one korisnike .RS domena koji do 1. avgusta nisu iskoristili priliku da registruju neki od ponuđenih .SRB domena po povlašćenoj ceni, ostaje mogućnost da do 1. novembra 2012. izaberu i registruju neki drugi trenutno slobodan .SRB domen, i dalje po povlašćenoj ceni.

Ako želite da u potpunosti zaštitite neki vama bitan pojam na srpskom jeziku, poželjno je da posedujete nazive i .RS i .SRB domena, jer pretraživači, kao što je Google, u rezultatima pretrage daju ravnopravno listu sajtova sa traženim pojmovima i na ćirilici i na latinici.

Ćirilički nacionalni domen Srbije .SRB je jedini internet domen na svetu u kome se sve adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju, a koristi se uporedo sa postojećim .RS nacionalnim domenom.

Registracija naziva .SRB domena za krajnje korisnike (registrante) obavlja se preko ovlašćenih registara (najčešće su to internet provajderi) koji poseduju ovlašćenje RNIDS-a, a njihov spisak je na adresi: www.rnids.rs/registri.

Leave a Reply