Internet

Počelo suđenje Meningu za odavanje tajni Wikileaksu

Na pripremnom ročištu u procesu protiv američkog vojnika Bredlija Meninga, koji se tereti za odavanje ogromnog broja poverljivih dokumenata koji su kasnije završili na sajtu Vikiliks, danas su advokati odbrane započeli iznošenje dokaza, ali se Mening nije javio da iznese odbranu.

Proces protiv Meninga se vodi u vojnom sudu u bazi Fort Mid nedaleko od Vašingtona i nakon završetka pripremnog ročišta vojni organi će doneti odluku da li će se protiv njega pokrenuti sudski postupak, u kom slučaju mu preti doživotna zatvorska kazna.

Branioci su svoju današnju odbranu bazirali na tvrdnji da je Mening tokom boravka u vojsci imao problem polnog identiteta i da je imao svoj ženski alter ego.

Oni su izneli i podatke da je u analitičkom odeljenju u američkoj bazi u Bagdadu, u kome je radio Mening, bezbednosna procedura bila na veoma niskom nivou, jer su vojnici slušali muziku, igrali video igrice i gledali filmove preko kompjutera na kojima su se nalazili poverljivi podaci.

Tužioci su, takođe, pokrenuli pitanje Meningovog polnog identiteta i jedan od svedoka, čije ime vojni organi nisu naveli, setio se da je video optuženog kako preko Interneta naručuje knjigu o plastičnim operacijama žena. Odbrana nastoji da dokaže da je u takvom psihološkom stanju Mening bio nesvestan postupaka koje čini kada je otkrio poverljiva dokumenta.

Kapetan Stiven Lim, koji je bio Meningov nadređeni tokom boravka u Bagdadu, posvedočio je da nije znao ništa o imejlu koji je Mening uputio svojim pretpostavljenima mesec dana pred hapšenje, u kome kaže da ima problema sa polnom identifikacijom i u kome je čak i poslao svoju fotografiju u kojoj je obučen u žensku odeću.

Lim je dodao da bi, da je znao za taj imejl, automatski zabranio Meningu pristup poverljivim dokumentima. Tužilaštvo je, međutim, istaklo da je Mening potpisao zakletvu da nijedna od poverljivih informacija do kojih dođe ne sme da bude otkrivena ili objavljena u narednih 80 do 100 godina.

Završetak iznošenja argumenata odbrane predviđen je za sutra, nakon čega se do polovine januara očekuje odluka sudskog veća da li će Mening biti upućen na vojni sud.

Leave a Reply