Internet

Počelo suđenje slovenačkom hakeru – tvorcu Mariposa botneta

Počeo je proces slovenačkom hakeru za kog se veruje da je kreirao ozloglašeni Mariposa botnet. Dvadesetšestogodišnji Matjaž Škorjanc, poznatiji pod imenom Iserdo, uhapšen je na osnovu međunarodne poternice pod optužbom za upravljanje cyber-kriminalnom organizacijom.

Mariposa botnet zarazio je preko 12 miliona PC računara, sa više od polovine kompromitovanih Fortune 1.000 kompanija, uključujući 40 najvećih banaka.

Zlonamerni kod pronađen je i na 3000 zaraženih HTC-ova koji su se plasirali preko Vodafone ISP. Jedna grupa hakera koji su koristili ovaj botnet uhapšena je u Španiji u martu 2010, a ššanska policija je potom utvrdila da je uhapšena grupa kupila zlonamerni kod od druge grupe jer niko od uhapšenih nije imao dovoljne programerske veštine u sposobnosti za razvoj pomenutog malvera.

Službenici FBI-ja sarađivali su sa španskom i slovenačkom vladom kako bi uspeli ući u trag tvorcu Mariposa. Iserdo je za 500 dolara prodavao osnovnu verziju malvera te do 1.300 za napredniju verziju. Verzija za naprednije korisnike sadržavala je dodatke, poput mogućnosti krađe poverljivih bankarskih podataka. Škrojanceva devojka, Nuša Čoh, tereti se pranje novca stečenog prodajom malvera.

Više o ovome u magazinu V3.

Leave a Reply