Cenzura - zabrana interneta
Internet

Podizanje svesti građana o rizicima po zdravlje od kupovine lekova putem interneta

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Srbija, u cilju zaštite zdravlja svojih građana od kupovine falsifikovanih, neregistrovanih i nelicenciranih lekova putem interneta, od 18. do 25. juna učestvovala u međunarodnoj akciji „Operacija Pangea VI“.

 

U saopštenju se navodi da je pomenuta operacija organizovana radi podizanja svesti građana o rizicima po zdravlje od kupovine lekova putem interneta, i dodaje da lekovi kupljeni na ovakav način nisu proverenog i kontrolisanog kvaliteta, uslova proizvodnje i skladištenja.

Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima („Službeni glasnik Republike Srbije“ broj 30/10) zabranjuje promet, odnosno prodaju leka putem interneta i poštom.

„Operacija Pangea VI“ je najveća akcija u borbi protiv kupovine falsifikovanih i neregistrovanih lekova, koju koordiniraju Interpol, Svetska carinska organizacija (SCO), Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA), Centar za unutrašnju bezbednost SAD (HSI) i Nacionalni centar IPR, Američka agencija za hranu i lekove (FDA), Kanadska kraljevska konjička policija (RCMP), Zdravlje Kanade, Irski Odbor za lekove (IMB), Evropol i Farmaceutski Institut bezbednosti (PSI).

yabrana-internet

Globalna operacija usmerena je na komponente zloupotrebe trgovine putem ilegalnog sajta koji stoji iza nelegalne trgovine, a aktivnosti su usmerene na internet, infrastrukturu i sistem elektronskog plaćanja i dostave.

Podrška policiji, carini, inspektorima za lekove i medicinska sredstva i zdravstvenim regulatornim organima su internet servis provajderi, provajderi sistema plaćanja i isporučioci usluga, uz podršku kompanija iz privatnog sektora uključenih u centar sigurne internet apoteke.

U prodaju lekova na ovaj način uključene su organizovane kriminalne grupe, a prodaja se vrši preko nelegalnih mreža.

Srbija je jedna od 99 zemalja učesnica međunarodne “Operacije Pangea VI“.

Kao rezultat uspešno obavljene operacije, 58 osoba je uhapšeno ili je pod istragom zbog krivičnih dela nelegalne proizvodnje lekova, prometa, odnosno prodaje i snabdevanja falsifikovanim, lažnim, neregistrovanim i nelicenciranim lekovima.

Među lažnim lekovima koji su zaplenjeni su antibiotici, lekovi za lečenje karcinoma, antidepresivi, dodaci ishrani i lekovi za erektilnu disfunkciju.

Istraga je u toku i konačni rezultati „Operacije Pangea VI“ biće objavljeni nakon završetka, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply