Internet

Podrška projektu domaće Internet zajednice za pomoć Kraljevu

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je podržalo projekat domaće Internet zajednice za pomoć Kraljevu – www.jazakraljevo.rs.

U saopštenju se navodi da su ovaj sajt pre nekoliko dana pokrenuli domaći internet entuzijasti sa ciljem da se omogući Kraljevčanima i drugim izveštačima sa terena da na brz i jednostavan način prijave konkretne probleme i podatke o oštećenjima, kao i da se obrate za pomoć institucijama, donatorima i drugim organizacijama.

Takođe, sajt je pokrenut i radi lakšeg evidentiranja, provere i pretraživanja podataka o oštećenim objektima i kritičnim oblastima za slanje pomoći.

Popunjavanjem jednostavnog formulara na sajtu, Kraljevčani i drugi izveštači sa terena mogu da pošalju opis oštećenja izazvanih zemljotresom i fotografije oštećenih objekata, naznače opis potreba i označe na mapi mesto oštećenog objekta.

Izveštaji se takođe mogu slati i putem aplikacija koje su besplatno dostupne za popularne mobilne telefone, a verodostojnost poslatih izveštaja proverava Krizni štab opštine Kraljevo.

Sajt takođe omogućava jednostavno pretraživanje prijavljenih izveštaja o oštećenjima preko mape ili kategorije.

Ovaj sajt zasnovan je na softveru za upravljanje kriznim situacijama, pod nazivom “ushahidi” (reč afričkog porekla koja znači “svedočenje”), koji je uspešno korišćen posle zemljotresa u Čileu i na Haitiju.

Ministarstvo pohvaljuje brzu reakciju i inovativnost u primeni novih tehnologija, koje su na delu pokazali entuzijasti okupljeni oko ovog projekta, kao i podršku koju je ovoj inicijativi pružio Krizni štab opštine Kraljevo.

Resorno ministarstvo će u decembru opremiti digitalnim kabinetima dve škole u Kraljevu u cilju unapređenja informaciono-komunikacione infrastrukture, boljeg informisanja i obrazovanja, dodaje se u saopštenju.

2 thoughts on “Podrška projektu domaće Internet zajednice za pomoć Kraljevu

  1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

    Ovakav projekat domace “internet zajednice” za pomoc sirotinji na podrucju Kraljeva, cije kuce imaju i najveca ostecenja, jeste u najmanju ruku deplasiran i licemeran. Njoj (sirotinji) ne treba takva pomoc jer obicno nema internet komunikacije – njoj treba KONKRETNA pomoc !

  2. Kristina

    Da li ima zainteresovanih da pomognu jednoj petoclanoj porodici koja je ostala bez krova nad glavom i sada zivi u satoru UNHCR?????Ako ima nek se odazove

Leave a Reply