Internet

Pogledajte kako izgleda jedna Google Data Centar

Sve što kompanija Google radi, sve ono čime nas svakodnevno “snabdeva” – od Cloud servisa, preko pretrage, pa do GMaila odvija se preko – Data Centra.

Kompanija Google otvorila je svoja vrata virtuelnim posetiocima, koji mogu da pogledaju njihov ipresivni Data Centar, koji opslužuje, obrađuje i ispručuje milijade informacija svakog dana.

Nesvakidašnji sistem hlađenja sa tri odvojena agregata, izuzetan inženjersko-dizajnerski pristup organizaciji prostora, savršeno precizan raspored komponenata i njihovog povezivanja, kao i najsavremenije mere predostrožnosti i zaštite samo su mali delić ovog neverovatnog Data Centra.

Data Centar sadrži stotine i stotine računara, servera i prateće opreme, zadužene za funkcionisanje Google servisa i čuvanje korisničkih podataka. Kako bi se osigurao od gubitka podataka, Google svaki pojedinačni podatak čuva makar na dva čvrsta diska. Ukoliko se desi da se neki pokvari automatski biva zamenjen novim, a sadržaj pokvarenog diska odmah se uništava, baš kao što se fizički uništava i sam čvrsti disk.

Google je svoj Data centar obojio veselim bojama, kao što su i same kancelarije zaposlenih, a savršen red i nasmejana lica zaposlenih govore vam da je nedavno istraživanje koje je proglasilo Google za napoželjnijeg poslodavca potpuno tačno. Ipak, potkralo se i jedno koje nije toliko pozitivno, u kojem se, doduše nezvanično, objašnjavaju sve “mračne strane” rada u Google kompaniji.

Da li vi znate sve što je potrebno da biste se zaposlili u kompaniji Google? Ako želite, svoje “Google znanje” proverite na OVOM linku.

Zbog izuzetnih mera obezbeđenja i iz predostrožnosti, poseta ovakvom Data Centru nije moguća, ali vi možete da zavirite u njega putem Google Street View servisa ili na kratko, putem sledećeg video snimka:

Ovo je dobra prilika da vas podsetimo da se najmoćniji Data Centar u našem regionu nalazi veoma blizu vas – u Beogradu, a MONDO ekipa imala je ekskluzivnu priliku da ga poseti i napravi par fotografija. Više o Data Centru Telekoma Srbija možete pročitati OVDE.

2 thoughts on “Pogledajte kako izgleda jedna Google Data Centar

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Veoma interesana informacija i podaci.

    Nedostaju mnogi vazni podaci od javnog interesa o ovom “Guglovom” Centru za podatke. Na primer, o ceni izgradnje, o troskovima redovnog i vanrednog odrzavanja, o … Ti podaci su od javnog znacaja zato sto ce svi ti troskovi biti uracunati u pretplatu pojedinaca sirom sveta, osim ako se u na predstojecoj Svetskoj konferenciji o medjunarodnim telkomunikacijama (WCIT-12 u (Ovaj komentar vazi i za Centar za podatke “Telekoma Srbija”).

  2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Veoma interesana informacija i podaci.

    Nedostaju mnogi vazni podaci od javnog interesa o ovom “Guglovom” Centru za podatke. Na primer, o ceni izgradnje, o troskovima redovnog i vanrednog odrzavanja, o … Ti podaci su od javnog znacaja zato sto ce vecina tih troskovi biti idirektno uracunata u pretplate pojedinaca sirom sveta, osim ako se u na predstojecoj Svetskoj konferenciji o medjunarodnim telkomunikacijama (WCIT-12) u Dubaiu radikalno ne promeni nacin koriscenja globalnog Interneta. (Ovaj komentar vazi i za Centar za podatke “Telekoma Srbija”).

Leave a Reply