Internet · Provajderi

Pokrenut sajt posvećen bolestima centralnog nervnog sistema www.demencija.rs

Na Trgu slobode u Novom Sadu 21. septembra je obeležen je Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti pod sloganom „Demencija – Vreme je za akciju“ u organizaciji Udruženja građana ,,Alchajmer’.’ Cilj je podizanje svesti građana o opasnosti i rasprostranjenosti ove bolesti kod nas i u svetu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 120.000 ljudi u Srbiji boluje od Alchajmerove bolesti, a lekovima se leči svega 4.000.

Povodom obeležavanja dana borbe protiv Alchajmerove bolesti kompanija Lundbeck pokrenula je danas sajt na adresi www.demencija.rs na kome se mogu pronaći korisni stručni tekstovi i uputstva za negu bolesnika od ove ali i drugih sličnih bolesti centralnog nervnog sistema kao što su depresija, anksioznost, parkinsonova bolest i shizofrenija.

O Alchajmerovoj bolesti

Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase. Danas se smatra glavnim uzrokom senilne demencije koja se nekad smatrala normalnim stanjem u starosti. Alchajmerova bolest uzrokuje postepeno i nepovratno gubljenje pamćenja, sposobnosti govora, svesti o vremenu i prostoru, i, konačno, sposobnost da se brinu sami o sebi.

2 thoughts on “Pokrenut sajt posvećen bolestima centralnog nervnog sistema www.demencija.rs

  1. lea

    najzad da se neko ozbiljnije pozabavi ovom temom.kada ti neko blizak boluje od ove bolesti od velikog su znacaja prave informacije.

  2. Jonny

    U depri sam od 15te godine neznam kako dalje bojim se da ću se ubiti lečim se već 10 god psihići su mi više preko glave uz to imam napade panike i što mi je najgore moram da gledam sestru kako se pati od iste usrane depre svaki dan mi je isti neman prijatelja nemam nikoga.

Leave a Reply