Internet

Pokušaj sajber prevare u Australiji

Sajber kriminalci su pokušali 2010-u godinu započnu za prevarom koja se odnosi na plaćanje poreza. Naime, oni su putem emaila ponudili lažni povrat uplaćenog poreza. Pri tom su koristili već uobičajeni trik: sledite linkove ponuđene u email-u kako bi povratili deo plaćenog poreza.

Pretplatnici na “Stay Smart Online Alert Service“, portalu Australijske vlade, su već upozorene o ovoj prevari. Međutim, nisu samo Australijanci targetirani. Prevaranti istovremeno sprovode prevaru u više zemalja, između kojih se nalazi i Velika Britanija, SAD, Indija, Južna Afrika…

Mora da su prevaranti nešto loše izračunali jer email prosleđen u Australiji vodi do sajta koji nije aktivan i time se neoprezni korisnici ipak mogu zaštiti od phishing napada, dok za linkove iz drugih zemalja to nije slučaj.

U Južnoj Africi otkriven je interesantni trik, koji u Sophos-u nazivaju “prelazni phishing” (transitive phishing). Klikom na link iz email-a, korisnici su odvedeni do South African Revenue Service (SARS) web sajta, kao što se i moglo očekivati. Ovde je objašnjeno da će povrat novca biti uplaćen na korisnički bankovni račun. U ovoj fazi phish-a se ne traže poverljivi podaci korisnika nego se nudi veliki izbor linkova koji vode do neke od Južno Afričke banke. Kada se izabere jedna od ponuđenih banaka, pokreće se druga faza phish-a. U toj drugoj fazi, korisnik će se naći na kloniranoj stranici banke za logovanje.

Mnogi phishing napadi se završavaju neuspešno iz jednog veoma očiglednog razloga – pozivaju vas da kliknete na link banke u kojoj uopšte i nemate račun. Ali u ovom slučaju, prevara je postala detaljnija. Ovde ćete vi sami izabrati banku u kojoj imate račun. Drugi razlog zbog čega phishing napadi često ne uspevaju je što su korisnici naučili da budu sumnjičavi i da ne klikću na linkove iz mail-a koji vode direktno do njihove banke. Kod ove prevare su mislili i na to. Email je ostavljen u zaboravu čim ste došli na lažnu SARS stranicu sa koje ste kasnije upućeni na odabir vaše banke.

Lažna (levo) i prava (desno) login stranica.

Kloniran sajt je veoma realističan sa izvornom stranicom, sve sa upozorenjem u dnu stranice koje kaže “Banka nikad od vas neće tražiti da pristupite internet bankarstvu putem linka u email-u).

Ipak ako se malo više obrati pažnja, razlike su očigledne: lažna stranica koristi plain stari http, dok izvorna stranica koristi Secure Socket Layer (SSL) connection. Savremeni browser-i označe upotrebu SSL u tzv. chrome-u. Da bi bili sigurniji da niste na lažnoj stranici, kada pristupate bankovnom računu, nastojte da to uvek radite sa direktnim pristupom na zvanični sajt banke.

Leave a Reply