Internet · Provajderi

Pola miliona ADSL priključaka do kraja 2008.

Telekom Srbije planira da broj ADSL priključaka za brzi internet do kraja 2008. godine poveća za oko dva i po puta, na pola miliona, najavio je danas predstavnik te kompanije. Direktor sektora Telekoma za internet usluge Ranko Ilić kazao je na tribini o razvoju širokopojasnog (brzog) interenta, u Beogradu, da trenutno u Srbiji ima oko 125.000 korisnika ADSL-a, odnosno oko 190.000 ADSL priključaka.

Planirano je da se taj broj do aprila 2008. poveća na oko 280.000, a do kraja godine na 500.000 ADSL dva plus portova, tako da mogućnost priključenja na širokopojasni internet više neće biti problem“, ocenio je on.

Ilić je naveo da je oprema neophodna za uvođenje ADSL priljučaka u Srbiji Telekom koštala oko 60 miliona evra, dok postavljanje jednog metra otpičkog kabla košta od osam do 10 evra, ali nije mogao da precirila koliko je ulaganje bilo neophodno za novo širenje portova.

Prema proceni Telekoma, brzi pristup internetu, preko ADSL, kablovske ili bežične mreže ima oko 200.000 korisnika u Srbiji, a još oko 700.000 koristi dajl-ap pristup, kazao je Ilića na skupu u Republičkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel).

Učesnici rasprave o razvoju širokopojasnog intereneta ocenili su da je za brži razvoj interneta u Srbiji neophodna liberalizacija tržišta kroz regulisanje pristupa infrastrukturi i omogućavanje provajderima da direktno sklapaju međunarodne konekcije, a ne isključivo preko Telekoma.

Leave a Reply