Internet

Pola miliona dolara kazne za skidanje muzike

Joel Tannenbaum, student Bostonskog univerziteta Džoel mora da plati astronomsku kaznu za ilegalno preuzimanje muzike sa interneta i distribuiranje diskografskim kućama.

Student je na sudu priznao krivicu da je “skidao” i distribuirao 30 pesama za četiri diskografske kuće, pa je sudu ostalo samo da odmeri novčanu kaznu. Prema američkom zakonodavstvu, diskografske kompanije su za ovu povredu zakona dužne da plate između 750 i 30.000 dolara.

Zakon dozvoljava i kaznu oko 150.000 dolara po zvučnom zapisu ako sud utvrdi da je povreda bila namerna. Najviša kazna koja se u ovom slučaju mogla dodeliti bila je 4,5 miliona dolara.
Porotnici su studentu naredili da isplati 22.500 dolara dolara za pojedinačnu povredu autorskog prava sa obzirom da su utvrdili da je to učinio namerno.

Branilac 25-godišnjeg apsolventa Charles Neeson zamolio je porotu da “pošalje poruku” muzičkoj industriji, kojoj je dodeljena najmanja moguća šteta. Joel Tannenbaum je izrazio zahvalnost što mu sud nije izrekao kaznu od milion dolara, ali je dodao da će bankrotirati ako presuda ostane nepromenjena. Njegov branilac, profesor prava na Harvardu najavio je podnošenje žalbe jer mu, kako kaže, nije bilo dozvoljeno da pravedno raspravlja o slučaju.

Leave a Reply