Internet

Polovina korisnika veruje da će im banke vratiti novac u slučaju sajber krađe

Više od 45% korisnika koji upravljaju svojim finansijama putem Interneta sigurni su da će im njihova banka vratiti novac, ako je novac ukraden sa njihovog online računa. Ovo je zaključak istraživanja  Consumer Security Risks Survey 2013 koje je sprovela kompanija B2B International u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab. Ovo uverenje među korisnicima ima potencijal da utiče na poslovanje finansijskih organizacija, koje mogu da pretrpe štetu u finansijama i reputaciji u slučaju cyber krađe.

Podaci Kaspersky Security Network pokazuju da su proizvodi kompanije Kaspersky Lab tokom 2013. godine zaštitili oko 1,9 miliona korisnika od malvera koji krade novac na Internetu. Broj cyber pretnji finansijama stalno raste. Prema statistici kojom raspolaže Kaspersky Lab, svaka četvrta phishing (tj. lažna) web stranica imitira vebsajt legitimne banke, online trgovine ili usluge plaćanja. Ove lažne stranice se koriste kako bi zavarale ljude da odaju svoje bankovne podatke. U međuvremenu, kreatori malvera nastavljaju da stvaraju nove maliciozne programe sposobne za pristup online računima i da stvore nove načine da zaobiđu sigurnosne alate koje banke koriste.

visa sxc

Ne iznenađuje da sajberkriminalci više vole da napadaju individualne korisnike računara, nego zaštićene IT infrastrukture banaka – mnogo je lakše ukrasti podatke iz uređaja koji pripada pojedincu. U isto vreme, korisnici često ignorišu rizike i zanemaruju osnovne mere sigurnosti prilikom korišćenja online finansijskih usluga, poput internet bankarstva. Istraživanje kompanije B2B International pokazalo je da 28% ispitanika ne proverava autentičnost veb stranica na kojima unose svoje poverljive informacije, a 34% korisnika ne preduzima nikakve mere kako bi sprečili zloupotrebu svojih podataka na javnim Wi-Fi mrežama.

Ovaj apatičan pristup online ličnoj bezbednosti povezan je, između ostalog, sa uverenjem da će banke refundirati novac kupcima, ukoliko je novac ukraden u cyber napadu. 45% ispitanika veruje da će njihova banka vratiti novac ukraden od strane kriminalaca, a 57% su uvereni da je njihova banka već preduzela sve potrebne sigurnosne mere.

Krađa sa računa klijenata ima uticaj na poslovanje finansijskih organizacija – osim finansijskih troškova, ona takođe utiče na ugled kompanije i na lojalnost kupaca. Kompanije koriste različite metode kako bi zaštitili svoje klijente od cyber prevare. Međutim, praksa pokazuje da se puna zaštita online transakcija može osigurati samo proverenim rešenjima razvijenim za rešavanje specifične prirode online finansijskih pretnji.

Nakon procene potreba tržišta i našeg bogatog iskustva u zaštiti korisnika od cyber napada, Kaspersky Lab je stvorio Kaspersky Fraud Preventionza kompanije i organizacije koje se bave finansijama i e-upravom. Rešenje se takođe bavi važnim trendovima na finansijskom tržištu, kao što je upotreba tableta i smart telefona za online plaćanja. Kaspersky Fraud Prevention podržava Windows i Mac, kao i popularne Android i iOS mobilne platforme. Pored rešenja koja štite klijentove uređaje, platforma obuhvata i serverske komponente sposobne da identifikuju potencijalne negativne aktivnosti, čak i ako klijent nije instalirao sigurnosno rešenje na svoj uređaj.

Kaspersky Lab stručna pomoć je  još jedan sastavni deo platforme, koja pomaže kompanijama da podignu svest o finansijskim cyber pretnjama.Sveobuhvatan pristup bezbednosti i testirane tehnologije u rešenju Kaspersky Fraud Prevention omogućavaju bankama da pouzdano zaštite svoje korisnike od cyber-kriminala i osiguraju svoju reputaciju.

 

Leave a Reply