v273630p0
Internet

Pomozite bolesnoj deci preko Facebooka

Telekom Srbija i MONDO doniraju novčanu pomoć za opremanje fiskulturne sale koju će koristiti deca sa smetnjama u razvoju i deca i mladi oboleli od autizma, ali potrebna nam je i vaša pomoć. Posetite MONDO Facebook stranicu i saznajte više o tome!

v273630p0

U Srbiji, kako se procenjuje, ima više hiljada obolelih od autizma (biološki razvojni poremećaj mozga), a trenutno postoji samo jedan stacionar trajnog tipa za 46 pacijenata. Zbog toga se na smeštaj u ovu ustanovu čeka više od pet godina.

U šabačkom naselju Kasarske livade u junu prošle godine završena je izgradnja objekta predviđenog za smeštaj 40 autističnih osoba između pet i 27 godina starosti.

Uz očekivanu pomoć iz republičkog budžeta do kraja proleća 2013. ovaj moderni objekat, koji se prostire na 2.700 kvadratnih metara, trebalo bi da bude opremljen i osposobljen da se u njemu odvijaju sve živote aktivosti autistične dece i omladine. To podrazumeva: smeštaj u apartmanima sa dve dvokrevetne sobe, ishranu, negu, zdravstvenu zaštitu, a zajedno sa stručnim licima zaposlenim u ovoj ustanovi radiće se na razvijanju njihovih sposobnosti kroz radionice u kojima će moći kreativno da se izražavaju.

Dok sve ove prostorije ne budu u funkciji deo objekta na Kasarskim livadama koristi se samo kao dnevni boravak za decu i omladinu sa mentalnom retardacijom sa teritorije Šapca, što je od velike pomoći njihovim porodicama.

Centar u Šapcu ima i fiskulturnu salu, u kojoj će autistična omladina i deca i mladi sa mentalnom retardacijom imati mogućnost da se bave fizičkim aktivnostima, što za njih ima terapeutsku ulogu – doprinosi emocionalnom pražnjenju, smanjuje agresivnost, ublažuje anksioznost, razdražljivost.

Ova sala biće opremljena donacijom Telekoma Srbija i MONDA, a kojom brzinom će pristizati novčana pomoć zavisi od vas! Sve što treba da uradite je da lajkujete MONDO Facebook stranicu, a za svakog novog fana Telekom Srbija će donirati novac na ime opremanja fiskulturne sale koju će koristiti deca i mladi sa autizmom i mentalnom retardacijom, štićenici Centra za socijalni rad Šabac.

Kako napreduje akcija u svakom trenutku možete da proverite na “brojaču“.

Leave a Reply