Internet

Porast broja napada na Bitcoin novčiće

Sudeći po uzveštaju ‘Financial cyber threats in 2013’ studiji koju je pripremila kompanija Kaspersky Lab, broj napada malvera koji targetira Bitcoin, kripto – valutu, postao je izuzetno popularan u 2013. godini porastavši više od 2,5 puta do brojke od 8,3 miliona incidenata.

Bitcoin novčići su osmišljeni za obavljanje anonimnog e-plaćanja i postali su izuzetno popularni u poslednjih nekoliko godina. Početkom 2013. godine, menjački kurs jednog Bitcoin novčića bio je 13,6 američkih dolara. Do decembra, on je dostigao rekordnu vrednost,  prešavši 1.200 američkih dolara. Tokom godine kurs je pretrpeo nekoliko padova, ali od aprila 2013. godine cena jednog virtuelnog novčića nije padala ispod 80 američkih dolara.

Ovo je neizbežno privuklo pažnju prevaranata. Dodatno otežavajuće je što su bitcoin novčići često lak plen za sajber kriminalce: ako korisnik skladišti bitcoin novčiće na svom računaru u nezaštićenoj formi, napadači samo treba da ukradu fajl novčanika da bi dobili informacije o novčićima unutar njega i pristupili nalogu žrtve.

 

bitcoin-napadi

Više od 30 primeraka malvera koji je specijalizovan za finansije odabrano je za Kaspersky Lab istraživanje. Devet od njih su bili programi dizajnirani da kradu kripto – valutu . Ovih devet predstavlja čak 29 odsto svih finansijskih sajber napada izvedenih korišćenjem zlonamernih aplikacija.

Alatke koje koriste sajber kriminalci da ukradu bitcoin novčiće mogu se podeliti u dve kategorije. Prva kategorija obuhvata programe kreirane da kradu fajlove novčanika. Aplikacije u drugoj kategoriji su osmišljene da neovlašćeno instaliraju softver za stvaranje Bitcoin novčića (“mining”) na zaraženom računaru. Napadi Bitcoin lopova na novčanike izvedeni su dva puta češće u 2013, dok su se alatke za “mining” još brže razvijale.

“Tokom 2013. godine vrednost bitcoin novčića povećana je više od 85 puta, i to je naravno privuklo pažnju sajber kriminalaca. Do kraja godine, broj korisnika koje je napao malver usmeren na bitcoin novčiće počeo da se izjednačava sa brojem onih koji su suočeni sa konvencionalnim bankarskim sajber pretnjama. Vlasnici kripto-valuta treba da bude posebno oprezni jer je gotovo nemoguće da se povrati ukradeni novac. Ovo je inherentni rizik korištenja kripto – valute Bitcoin, koja se upotrebljava bez ikakve kontrole vlade, ili neke centralne banke” prokomentarisao je Sergej Lozhkin, viši istraživač bezbednosti u kompaniji Kaspersky Lab.

 

 

 

Procenat korisnika koje napadaju različiti tipovi malvera svakog meseca

Kako bi bezbedno koristili kripto-valute, eksperti kompanije Kaspersky Lab savetuju pohranjivanje fajlova novčanika na medijima koji su zaštićeni enkripcijom.

Za dugoročno čuvanje, korisnici mogu da naprave transfer novčića u posebni novčanik i zapišu detalje o njemu na papir. Takođe je neophodno da obezbede pouzdanu zaštitu računara od zlonamernog softvera  koristeći pouzdano rešenje klase Internet Security.

Kućni korisnici mogu koristiti Kaspersky Internet Security, bezbedonosno rešenje koje, pored sveobuhvatne zaštite poseduje i Safe Money tehnologiju koja štiti podatke korisnika tokom bankarskih transakcija i sesija e-plaćanja.

Studija ‘Financial cyber threats in 2013’ koristi podatke koji su dobijeni slobodnom voljom članova Kaspersky Security Network mreže. Kaspersky Security Network je globalno distribuirana infrastruktura zasnovana na cloud tehnologiji, koja brzo obrađuje depresonalizovane podatke o pretnjama koje susreću korisnici porizvoda kompanije Kapsersky Lab.

Leave a Reply