Internet

Porast napada usmerenih na internet bankarstvo u Istočnoj Evropi

Glavni cilj napada trojancima uglavnom je da se zarazi što je moguće više korisnika. Međutim, ovi napadi su prerasli u dobro razrađene strategije posebno prilagođene karakteristikama svake ciljane kompanije, pa čak i geografskom području. Primer ovoga je Apolo kampanja koja je usmerena na zemlje Istočne Evrope.

Apolo kampanja je bila organizovani udar na najveće banke u regionu. U njoj je korišćena prilagođena verzija ZeuS-a, malver alatka koja se koristi uglavnom za sajber-krađu. Bankarske institucije u Istočnoj Evropi reklamiraju internet usluge svojim korisnicima, tako da je postojala velika grupa povezanih, ali nebezbednih korisnika koja je bila ključni faktor za uspeh napada.

Plan je bio, manje-više isti u svim slučajevima: kriminalci bi poslali email oponašajući zvanična obaveštenja sa priloženim dokumentima koji bi preuzimali zlonamernu .EXE datoteku čim bi ih korisnik otvorio na svom računaru. Ove datoteke su pojedinačno prilagođavane na nekoliko načina; jedan od interesantnih skorijih primera takve promene je modul koji pravi snimak ekrana na kome se nalazi prozor za logovanje na korisnikov nalog za internet bankarskstvo.

trendmicro

– Sajber-kriminal koji je usmeren na internet bankarstvo je fenomen koji se brzo razvija. Sajber-kriminalci koriste razne trikove da uvere korisnike da su dokumenta ili aplikacije koje su preuzeli legitimne i da je email koji su primili poslao pouzdan izvor. Oni koriste iste vizuelne elemente i ikonice, ili imena slična originalnom sadržaju koji upotrebljavaju pošiljalac ili proizvođač – kaže Rik Ferguson, Vice President Security Research, Trend Micro.

Prema podacima koje kompanija Trend Micro poseduje o sajber-kriminalu u prvom tromesečju 2013. godine, najveći broj napada trojancima na finansijske institucije dogodio se u Istočnoj Evropi (75,28%), od toga većina u Rusiji (43%), dok se Ukrajina (44%), takođe, našla među zemljama visokog rizika.

– Našu pažnju privukla je serija napada na sisteme koje uglavnom koriste banke u Istočnoj Evropi u kojima su sajber-kriminalci slali personalizovane emailove za krađu indentiteta sa zaraženim prilozima­ – objašnjava Peter Lupsic, Sales Director SEEUR & PL, Trend Micro – Na prvi pogled, to je delovalo kao tipičan ciljani napad. Međutim, tokom istrage utvrdili smo da su kriminalci koristili posebno prilagođenu ZeuS izvršnu datoteku koja je koristila ranjivosti na aplikaciji.

Kriminalci odgovorni za napade na bankarske sisteme često ostanu neotkriveni. Iako njihove metode još uvek nisu toliko napredne, stručnjaci kompanije Trend Micro upozoravaju da oni sve efikasnije uspevaju da otkriju načine za prikupljanje podataka i finansijskih resursa koje čuvaju bankarske organizacije. Apolo kampanja predstavlja jedan takav primer, koji naglašava važnost obrazovanja i informisanosti internet korisnika kada je reč o sajber-pretnjama.

Istraživanje kompanije Trend Micro jasno pokazuje da je većina trojanaca koja napada finansijske institucije usmerena na najveće i dobro poznate kompanije. Takođe, treba napomenuti da se sajber-kriminalci veoma dobro prilagođavaju uslovima na svakom tržištu, nezavisno od geografske lokacije.

Leave a Reply