Internet

Porast prodaje elektronskih knjiga i čitača u SAD

Udruženje američkih izdavača saopštilo je da je vrednost prodaje elektronskih knjiga u junu premašila 12 miliona dolara, što je porast za više od 150 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine…

Proizvođači digitalnih čitača knjiga takođe beleže dobru prodaju, a jedan od najvećih internet prodavaca, Amazon.com, ističe da je prodaja elektronskog čitača Kindl prevazišla sva očekivanja od pojave na tržištu 2007.

Bežični aparati omogućavaju potrošačima da na internetu kupe elektronske knjige i odmah počnu da ih čitaju. Nisu međutim svi oduševljeni novom tehnologijom, prenosi “Glas Amerike”. Čitači elektronskih knjiga su tanki, poput časopisa i mogu da sadrže stotine naslova, iako su manji od većine tradicionalnih knjiga.

Prenosivi su i omogućavaju čitačima da preuzmu knjige putem bežične internet veze, a pojedini aparati čak imaju opciju čitanja priče naglas. Prodaja elektronskih knjiga i digitalnih čitača u porastu je, s obzirom na to da američki potrošači i dalje traže proizvode koji se uklapaju u sve pokretnije društvo, kojim dominiraju kompjuteri. Internet prodavac Amazon.com prodaje više od 300.000 naslova i naplaćuje deset dolara za bestselere i nova izdanja u elektronskoj formi. Tradicionalna knjiga, sa tvrdim povezom, često košta mnogo više. Pojedini pisci i izdavači prešli su na digitalno objavljivanje, kako bi izbegli troškove štampanja, isporuke i skladištenja knjiga. Ti troškovi čine više od 12 odsto maloprodajne cene tradicionalne knjige. Digitalno izdavaštvo “omogućava ljudima da vrate na tržište stare knjige, koje se više ne štampaju. Takođe vam pomaže ako imate kvalitetno delo, za koje ne možete da nađete izdavača”, izjavila je pisac Debi Mek, čije se knjige prodaju u elektronskoj formi. Kritičari međutim navode da elektronske knjige ne okupiraju čitačevu pažnju kao tradicionalne.
Novi roman Judžinije Kim dostupan je u oba formata. Ona međutim naglašava da više voli osećaj koji joj pruža tradicionalna knjiga. “Postoji nešto izuzetno u samom činu okretanja stranica, kada vam se otkriva priča dok to radite. Mislim da je to posledica iskustva iz đetinjstva”, smatra Kim. Pojedini pisci u potpunosti odbacuju elektronsko izdavanje knjiga. Ričard Pibadi objavljuje svoju poeziju i kratke priče samo u tradicionalnom formatu. “Mislim da pojedinci jednostavno ne žele da čitaju knjige na ekranu. To je poslednja stvar koju želite da uradite, ako celi dan radite i gledate u kompjuterski ekran”, objašnjava Pibadi. Američke kompanije se u međuvremenu već bore za digitalna prava na veliki broj knjiga. Amazon, Majkrosoft i Jahu protive se sudskoj odluci, zahvaljujući kojoj je njihov rival Gugl obezbedio prava na milione naslova, zaštićene autorskim pravima. Predstavnici tih kompanija ističu da bi ta odluka mogla da dovede u pitanje postojanje konkurencije na tržištu elektronskih knjiga, s obzirom na to da sve više potrošača koristi elektronske čitače. (24sata)

Leave a Reply