Internet

Porast zlonamernog SPAM-a u trećem kvartalu

Procenat spama u celokupnoj cirkulaciji elektronskog saobraćaja tokom trećeg kvartala ove godine je 68,3 odsto, što je za 2,4 odsto manje u poređenju sa drugim kvartalom ove godine. U međuvremenu, razmera zlonamernog spama je porasla 1,5 puta. Većina zlonamernog spama, koji se prenosi preko elektronskog saobraćaja cilja na korisnička imena, šifre i poverljive finansijske podatke.

U poređenju sa prethodnim kvartalom, u ovom kvartalu se nivo “fišinga” trostruko povećao. Trojan-Spy, HTML, Fraudgen su rangirani kao najpopularniji zlonamerni programi koji se prenose preko elektronske pošte. Ovi virusi su dizajnirani tako da izgledaju kao HTML stranice koje se koriste za registracijske forme za onlajn bankarske usluge i koriste ih “fišeri” koji kradu finansijske informacije.

blackhole

Treći kvartal 2013 je bio ispunjen događajima vrednih pomena koji su osvojili pažnju javnosti, kao što je rođenje kraljevske bebe u Velikoj Britaniji, FBI potraga za Edvardom Snoudenom i incident na španskoj železnici. Sve ove vesti su koristili prevaranti kako bi distribuirali viruse. Linkovi koji su se nalazili u elektronskoj pošti su vodili ka zaraženim sajtovima koji su preusmeravali korisnike ka stranicama sa najpopularnijom opremom za iskorišćavanje korisnika – Blackhole. U oktobru, autor Blackhole lokacije, poznat pod imenom “Paunch”, je uhapšen u Rusiji. Kakve će ovo posledice imati za budućnost ove opreme ostaje nepoznato, ali eksperti Kaspersky Lab-a smatraju da će to uticati na smanjenje broja zlonamerne elektronske pošte sa “vestima”.

Malo toga se promenilo u vodećim regionima kao izvorima spama u trećem kvartalu. Lokacija “botnetova” je relativno stabilna ili je makar došlo do zatišja u promeni lokacija botnetova. Azija je i dalje na prvom mestu regionalnog izvora spama sa 56.51 odsto. Na drugom mestu je Severna Amerika (20.09 odsto, a zatim Zapadna Evropa (13.47 odsto).

Leave a Reply