Internet

Portalu eUprave ovogodišnja nagrada “Diskobolos”

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički saopštila je danas da je Informatički savez Srbije (JISA) dodelio prvu nagradu „Diskobolos 2014“ Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za nacionalni Portal eUprave u kategoriji društvene delatnosti.

 

Udovički je izrazila zahvalnost Informatičkom savezu Srbije, i istakla da je to priznanje potvrda da je Ministarstvo zajedno sa Direkcijom za eUpravu na pravom putu da razvija elektronsku upravu u Srbiji, jer je ona najsigurniji način da se smanje redovi, troškovi i u dobroj meri korupcija, kao i da se pojača transparentnost i efikasnost u radu.

Ona je poručila da će Ministarstvo preduzeti sve što je u njegovoj moći da podigne svest javnosti o prednostima korišćenja portala eUprava, posebno među opštinama koje nemaju eUsluge na portalu.


Udovički je uputila poziv građanima da to zahtevaju od jedinica lokalnih samouprava u kojima žive, a njihovim predstavnicima da izvuku maksimum iz portala, kako bi građani mogli da sa minimumom napora, uz najveću efikasnost i transparentnost, dobiju šta im je potrebno.

Direkcija za eUpravu, kao organ u sastavu Ministarstva, konkurisala je sa Portalom eUprava za ovu nagradu, koja je tokom proteklih 20 godina postala vrhunski izazov stvaraocima i jedinstvena potvrda modernog poslovanja podstičući autore iz celog sveta – SAD, Indije, Šri Lanke, Kenije, Velike Britanije, Belgije, Italije, Španije, Rumunije, Bugarske i svih bivših jugoslovenskih zemalja, na to da za nju konkurišu.

Tokom naredne godine u planu je da se razvoj eUprave podrži zakonskom infrastrukturom i da se uspostave potrebni registri o građanima, zaposlenima i institucijama, kako bi se mnogostruki efekti eUprave osetili već u 2016. godini.

Informatički savez Srbije (JISA), u saradnji sa Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS), European Economic Chamber of Trade Commerce and Industry (EEIG), regionalnim privrednim komorama, informatičkim asocijacijama 12 evropskih zemalja i velikim brojem domaćih eksperata, otvorio je i ove godine konkurs i odabrao najbolja rešenja zasnovana na primeni IKT za nagradu “Diskobolos 2014”, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Leave a Reply