Internet

Posao.ba u vrhu liste web stranica koje bh. građani najviše posećuju

Portal Posao.ba ponovo je dobio potvrdu da je jedan od najposećenijih portala u BiH. Prema rezultatima istraživanja GfK BH, dela GfK Grupe, četvrte kompanije za istraživanje tržišta na svetu, koja ima više od 130 podružnica i kancelarija u više od 70 zemalja sveta, Posao.ba je treća na listi najposećenijih web stranica u BiH.

GfK BH i ovo godine uradio je istraživanje o korisnicima Interneta u BiH koje je pokazalo da 32% bh. građana koristi Internet, odnosno da se približno svaki treći građanin u dobi petnaest i više godina služi Internetom. Ispitanicima je bilo postavljeno i pitanje koje stranice najviše posećuju, te je jedna četvrtina građana dala očekivan odgovor – stranica koju najviše posećuju je Google.

Pored internet pretraživača kao što su Google i Yahoo, te društvene mreže Facebook i stranice za razmenu video zapisa You Tube, ispitani su kao najčešći odgovor navodili i portal za zapošljavanje Posao.ba. Tako se portal Posao.ba našao među tri najposećenije domaće web stranice, sudeći prema odgovorima građana koji su učestvovali u istraživanju.

GfK BH već treću godinu sprovodi istraživanje o korisnicima Interneta u BiH. Kada je prvi put urađeno istraživanje 2006. godine 21% građana u BiH koristilo je Internet, te je ovogodišnji postotak od 32% korisnika ohrabrujući. Broj korisnika je veći u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj (37% vs. 24%), u urbanim nego u ruralnim krajevima (39% vs. 26%) i među muškarcima nego ženama (35% naspram 28%). Internet najviše koristi populacija između 15 i 24 godine (čak 72%).

Slične rezultate o posećenosti prije nekoliko meseci dalo je i istraživanje agencija Valicon i Gemius prema kojima je Posao.ba prvi bh. poslovni portal po posećenosti, te peta najposećenija stranica u BiH. Posao.ba za traženje posla trenutno aktivno koristi više od 95 hiljada osoba, te je regrutacijski alat za više od 8 hiljada kompanija, a taj broj se svakodnevno povećava.

Leave a Reply