Internet

Posle Piratske partije iz Švedske stiže “Crkva kopimizma”

Posle Piratske partije iz Švedske stiže još jedna, za mnoge gotovo neverovatna informacija – grupa za razmenu fajlova, poznata kao „Crkva kopimizma“ (Church of Kopimism) u toj zemlji je i zvanično priznata kao verska organizacija. Krajem decembra 2011. švedska Finansijska i administrativna služba, institucija koja se u toj zemlji bavi određivanjem poreskih kategorija, zvanično je priznala „Crkvu kopimizma“.

Ta vladina institucija omogućava priznatim grupama, koje uključuju sve, od velikih religija do Staronordijskih pagana, prijavljivanje za pomoć iz državnog budžeta. Bertil Kalner iz švedske Finansijske i administrativne službe kaže da religiozna zajednica može biti bilo šta. „Važno je da je reč o zajednici sa religioznim aktivnostima“, objašnjava Kalner.

Informacija je sveta, a kopiranje sveta tajna

Švedska je dom brojnih grupa za razmenu datoteka odnosno fajlova, uključujući i kontroverzni „The Pirate Bay“ i kasnije Piratsku partiju koja sada ima dva mesta u Evropskom parlamentu. Od tada su se brojne Piratske partije aktivirale širom Evrope, a krajem 2011. nekoliko članova Piratske partije Nemačke neočekivano su osvojili mesta u Parlamentu Berlina.

„Za ‘Crkvu kopimizma’, informacija je sveta, a kopiranje sveta tajna. Informacija sadrži u sebi određenu vrednost i ta vrednost se kroz kopiranje umnožava. Prema tome, kopiranje je za tu organizaciju i njene članove najvažnije“ – objašnjeno je na internet-stranici „Crkve kopimizma“. Njen vođa, Gustav Nipe, prošle godine je pomogao osnivanje Piratskog internet-servis provajdera, koji je osmišljen tako da izaziva Evropski zakon o privatnosti.

Isak Gerson, 20-ogodišnji duhovni vođa grupe takođe je i član omladine Piratske partije. Da biste postali „kopimista“, objašnjava Gerson, nije potrebno „formalno članstvo“, na internet-portalu: „Trebalo bi samo da osećate zov da obožavate ono što je najsvetije od najsvetijeg – informaciju i njeno umnožavanje. Kako bi to primenjivali, mi organizujemo copyactings religiozne službe gde kopimisti dele informacije sa drugima kroz kopiranje i remiksovanje.“

Moć ispovedaonice

Rik Falkvindž, osnivač Piratske partije Švedske, ocenio je na svom blogu da bi priznavanje razmene fajlova kao religije moglo da olakša ljudima zaobilaženje zakona prilikom „skidanja“ nelegalnih, digitalnih kopija i to zato što su kopimistički sveštenici „definisani kao oni koji sprovode sveto kopiranje.“

To znači, objašnjava Falkvindž, da komunikacija između piratskih servera i ljudi koji učestvuju u svetoj tajni kopiranja ima status ispovesti tako da se informacije prikupljene na taj način ne mogu koristiti kao dokaz na suđenjima. (izvor:DW)

Leave a Reply