E-servisi · Internet

Postavljanje elektronskog portala Vlade do kraja februara naredne godine

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da će do kraja februara naredne godine biti postavljen elektronski portal Vlade Srbije, a da će sredinom 2011. godine u velikoj meri biti uvedena elektronska uprava.

Matić je na skupu posvećenom strategiji uvođenja elektronske uprave, održanom u hotelu “Hajat”, objasnila da portal Vlade predstavlja elektronski šalter za sve organe i institucije, koji će građanima i privredi ponuditi elektronske usluge.

Ona je navela da je sklopljen ugovor sa kompanijom “S&T”, koja treba da postavi pomenuti portal. Prema njenim rečima, najvažniji element svake administrativne procedure biće vremenski žig koji, uz sertifikovani elektronski potpis, garantuje ravnopravnost papirnih i elektronskih procedura.

Država je ozbiljno rešila da izvrši reformu administracije, a to će podržati i naš sektor, kako bi se smanjili troškovi, ali i pružile efikasnije usluge građanima i preduzećima, istakla je Matić.

Na taj način, kako je objasnila, preduzeća će biti manje opterećena administracijom, što će doprineti efikasnosti i ekonomskom razvoju.

Direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet Damir Baralić rekao je da taj zavod ima nekoliko projekata za implementaciju elektronske uprave, od kojih je najvažniji projekat elektronskog kancelarijskog poslovanja i upravljanja.

On je naglasio da ovaj projekat treba da obuhvati sve, od lokalnih samouprava do ministarstava, i dodao da je u planu i projekat za unapređenje sistema elektronske javne nabavke.

Leave a Reply