Internet

Poštovanje Web standarda – opštine i gradovi u Srbiji

Nevladina organizacija Mreža za slobodan softver sprovela je istraživanje “Poštovanje Web standarda – opštine i gradovi u Srbiji” sa ciljem da utvrdi koliko lokalna samouprava u Republici Srbiji vodi računa o poštovanju standarda važnih za uspostavljanje elektronske uprave.

W3 konzorcijum je organizacija koja određuje standarde vezane za izradu veb prezentacija. Poštovanje (X)HTML i CSS standarda pri izradi veb prezentacija je izuzetno važno jer omogućava da svi građani pristupe tim sajtovima i koriste usluge koje im lokalna samouprava pruža.

Poštovanje veb standarda znači i da građani sa invaliditetom, uz eventualnu upotrebu specijalizovane opreme i softvera, mogu da koriste ono što im lokalna samouprava pruža preko interneta. Poštovanje navedenih standarda je preduslov uvođenja i širokog prihvatanja e-uprave u Republici Srbiji.

Istraživanje je obuhvatilo 167 gradova i opština. Ustanovljeno je da 149 poseduje elementarni oblik prisustva na vebu, odnosno da je makar registrovan internet domen opštine, odnosno grada. Od 149 lociranih domena, njih 12 ne ukazuju ni na kakav sadržaj. Od 137 veb sajtova sa sadržajem, samo 2 imaju validni (X)HTML kod, dok 24 veb prezentacije imaju validan CSS kod.

Rezultati istraživanja ukazuju na nepostojanje sistemskog pristupa problematici poštovanja standarda na vebu, koji predstavljaju osnovu interoperabilnosti i veoma važan faktor kada je pristupačnost (accessibility) u pitanju. Ovo istraživanje ima za cilj lociranje problema i skretanje pažnje na značaj poštovanja standarda kao nužnih delova strategija izgradnje veb sajtova lokalnih samouprava kao osnove za razvoj e-uprave.

Detaljnije podatke o istraživanju možete naći na adresi webstandardi.fsnserbia.org. Ako su vam potrebne dodatne informacije, pište nam na [email protected]

Leave a Reply