Internet

Poštovati pravila za bezbedno korišćenje interneta

Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je danas da je više od 10 miliona učesnika i 10.000 škola širom sveta podržalo manifestaciju Dan bezbednog interneta, koju je tadašnje resorno ministarstvo pokrenulo 2008. godine.

Matić je na otvaranju debate povodom obeležavanja Međunarodnog dana bezbednog interneta, koja je održana u Domu Narodne skupštine, istakla da je ova manifestacija izrasla u internacionalni projekat, koji podržavaju i Evropska unija i Evropska komisija.

Ona je u obraćanju učenicima iz 19 osnovnih škola u Srbiji, koji su prisustvovali ovom skupu, poručila da internet otvara svet velikih mogućnosti, u kojem je samo jedan klik dovoljan da se dođe do velikog broja novih informacija.

internet

Prema njenim rečima, deca već sa sedam godina počinju da koriste internet, najviše otvorenih profila na društvenim mrežama imaju deca stara između 9 i 12 godina, dok više od 30 odsto dece pristupa mreži preko telefona.

Načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije Saša Živanović podelio je učenicima raspored časova na kojem je odštampano 10 pravila za sigurno korišćenje interneta, i predložio im da ih prepišu i postave na svoje profile na internetu.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Centar za bezbedni internet Srbija obeležavaju ovaj dan u cilju promovisanja sigurne i odgovorne upotrebe novih tehnologija i interneta, naročito među decom i mladima.

Dan bezbednog interneta obeležava se svakog drugog utorka u februaru širom sveta, a ovogodišnji slogan je “Stvorimo bolji internet zajedno”.

Ove godine, osim u Beogradu, ovaj dan biće obeležen i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Zaječaru.

One thought on “Poštovati pravila za bezbedno korišćenje interneta

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    U kom zvanicnom propisu su objavljena (odštampano) 10 pravila za bezbedno korišćenje Interneta?

Leave a Reply