Internet

Potencijalne pretnje pri online finansijskim transakcijama

Prema istraživanju koje su sproveli B2B International i kompanija Kaspersky Lab, skoro 98% korisnika računara uživa u jednostavnosti i pogodnostima kupovine i bankarstva na svojim PC i Mac računarima, tabletima i smart telefonima. To znači da je samo 2% učesnika ankete reklo da nikad ne koriste svoje računare i druge uređaje za plaćanje filma, pesme ili igrice; za rezervaciju vozne ili avionske karte; ili za kupovinu nekih stvari, plaćanje drugim ljudima, i organizovanje svojih finansija. But ove pogodnosti skoro uvek stvaraju neke nove probleme vezane za bezbednost i sajber kriminalci to naplaćuju. Trojanci u elektronskom bankarstvu, traženje novca, lažni sajtovi za bankarstvo i kupovinu-lopovi imaju pregršt načina da ukradu novac.

Mapa internet pretnji za online finansijske transakcije (kliknite za uvećanje)

mapa-pretnji

Po rezultatima istraživanja onlajn kupovina je najpopularnija aktivnost, sa 95% ljudi koji koriste ove usluge. Elektronsko bankarstvo je vrlo blizu, i koristi ga 91% ljudi, a oko 74% redovno koristi usluge elektronskog plaćanja. Rezultati takođe pokazuju da većina koristi svoje PC ili Mac računare za onlajn finansijske transakcije: 77% učesnika ankete koristi svoje uređaje za kupovine u onlajn radnjama a 71% za elektronsko bankarstvo.

Ali nisu samo dobri momci oni koji su svesni ovih usluga – sajber kriminalci žarko žele da naprave unosne finansijske sajber napade i pretvore internet trgovinu u stvarni svet pljačke. Kao odgovor na to, svi cenjeniji onlajn servisi koriste razne tehnologije kako bi zaštitili bitne finansijske podatke svojih klijenata. Ipak, retko su ove mere same po sebi dovoljne da zaštite ljude od finansijskog kriminala.

Kriminalci koji kradu novac su spremni da ulože dosta radne snage i novca kako bi organizovali uspešne zle napade. Najefikasniji način za borbu protiv njih zahteva upotrebu onlajn zaštite, koja bi bila dovoljno dobra da može da bude ispred novih kriminalnih aktivnosti i da prepozna pokušaje krađe osetljivih podataka korisnika pre nego što finansijski podaci padnu u pogrešne ruke.

Ovo je načelo kojim se vode sve zaštitne tehnologije koje se nalaze u sklopu  Kaspersky Internet Security – Multi-Device, najpovoljnijeg bezbednosnog rešenja za uređaje koji koriste operativne sisteme Windows, OS X i Android. Najpre, svi programi koji se nalaze u sklopu ovog rešenja-Kaspersky Internet Security, Kaspersky Internet Security for Mac i Kaspersky Internet Security for Android-su stalno povezani sa Kaspersky Security Network cloud servisom, dajući zaštitnim tehnologijama brz pristup informacijama o najnovijim sajber pretnjama. Napadači se nadaju da mogu da pobede antivirusne baze podataka koristeći novi, nepoznati malver, ali ukoliko samo jedan od 60 miliona korisnika Kaspersky Security Network spazi neki novi sumnjivi program, svi ostali korisnici kompanije Kaspersky Lab će biti zaštićeni od napada za samo nekoliko minuta od njegovog detektovanja.

Računari koji koriste Windows su češće napadani od onih koji koriste druge operativne sisteme. Zbog toga rešenje kompanije Kaspersky Lab za računare koji koriste Windows-Kaspersky Internet Security-sada uključuje Safe Money, tehnologiju visoke klase koja je napravljena kako bi zaštitila onlajn finansijske transakcije korisnika. Ova tehnologija sadrži impresivne mogućnosti, uključujući:

  • Automatsku proveru bezbednosnih sertifikata banaka i sajtova za elektronsko plaćanje

  • Skeniranje kako bi se uočile bilo kakve slabe tačke računara korisnika koje bi mogle da ih učine neotpornim na napad

  • Aktiviranje dva nivoa bezbednosne tehnologije  za unos podataka-Secure Keyboard i Virtual Keyboard-koji omogućavaju da šifre i podaci sa kreditne kartice budu uneti bez straha od krađe.

Kao i sve druge tehnologije, i onlajn finansijski servisi imaju svoje prednosti i mane. Kaspersky Internet Security-Multi-Device sadrži proaktivne zaštitne tehnologije kako bi glavni problem-finansijska prevara-bio eliminisan, a usput povećava prednosti internet plaćanja.

Leave a Reply