Internet

Potrebna ravnoteža u upravljanju internetom

Državni sekretar za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Vlade Republike Srbije Jasna Matić ocenila je danas da je potrebno naći ravnotežu između pritiska države da se uvede upravljanje i veća kontrola interneta i želje da on ostane potpuno otvorena platforma.

Matić je nakon otvaranja međunarodne konferencije “Evropski dijalog o upravljanju Internetom – EuroDig 2011” u izjavi za agenciju Tanjug navela da je sprečavanje zloupotreba u toj oblasti, uz očuvanje pristupa informacijama, preduslov demokratskog društva.

Internet, kako je istakla, kao nov tehnološki fenomen nema uobičajene strukture za upravljanje na međunarodnom nivou kao što imaju drugi sektori.

U poslednje vreme, zbog različitih pojava koje su se desile na internetu, pre svega Vikiliksa, ali i socijalnih pokreta u severnoj Africi, sve je jači pritisak država da se uvede upravljanje internetom, rekla je ona.

Sa druge strane, privatni i nevladin sektor vrše pritisak da internet ostane jedna otvorena platforma bez krute upravljačke strukture, koja bi mogla da dovede do ograničenja slobode izražavanja i pristupa internetu, dodala je Matić.

Prema njenim rečima, već četiri godine traje dijalog o tome i sigurno je da treba pronaći neku ravnotežu između te dve težnje – upravljanja koje bi onemogućilo zloupotrebe i ograničavanja slobode koju internet sa sobom nosi.

Konferenciji ”EuroDig 2011” prisustvuje više od 400 učesnika iz zemlje i inostranstva.

Ovaj skup je posvećen temama u vezi sa politikom razvoja i uređenja Interneta, kao što su zaštita bezbednosti, privatnosti i identiteta, uloga i odgovornost pri upotrebi novih medija, društvenih mreža, blogova, novi ekonomski modeli i poslovni trendovi, kao i primena Interneta u obrazovanju i javnim servisima.

One thought on “Potrebna ravnoteža u upravljanju internetom

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Tesko je naci ravnotezu izmedju deregulacije i regulacije internet komunikacija, kao sto je to uopste tesko u bilo kom sistemu sa povratnom spregom. Deregulacija je 20-tak godina oznacavala progresivno napustanje drzavnog a jacanje trzisnog regulisanja internet i drugih elektronskih kunikacija. Danas nacelo drzavne neintervencije, nekontrolisanog Interneta, mora biti napusteno; ako zelimo da sacuvamo slobodu, demokratiju, privatnost i moral, moramo zahtevati zamenu politike neogranicene ekonomske slobode pruzanja internet informacija i komunikacija planiranom ekonomskom intervencijom drzave, sto ce reci ukidanjem moratorijuma na internet takse u SAD do kraja 2014. godine. Moramo traziti da nekontrolisana eksploatacija Interneta pruzi sansu regulisanom iskoriscavanju ove nove globalne mreze sledece generacije.

Leave a Reply