Internet

Potrošači u Srbiji sve vise koriste internet i društvene mreže

4. REGIONALNA KONFERENCIJA O ROBI ŠIROKE POTROŠNJE I MALOPRODAJI  – 4th FMCG, RETAIL & SUPPLY ARENA 2013, održava se 23. i 24. septembra  u Beogradu u hotelu Metropol Palace, u organizaciji „Infoarena Grupe“.

Tokom prvog dana konferencije učesnici i panelisti bavili su se izazovima i mogućnostima industrije robe široke potrošnje i maloprodaje, razmenjivali regionalna iskustva o ključnim faktorima uspeha za opstanak na tržištu i razgovarali o mogućnostima razvoja.

fmcg7

Konferenciju su otvorili Srđan Popov, izvršni direktor Infoarena Grupe, i Carmen Majetić Pavić, programska direktorka.  Glavno obraćanje imao je gost iz Slovenije, Srećko Debelak, viši direktor A.T. Kearney, o najnovijim trendovima u industriji robe široke potrošnje i maloprodaje, nakon čega je moderirao prvi panel na kome su učestvovali: Milan Grgurević, generalni direktor Delta Agrara, Gabor Tozer, osnivač i direktor Quickborn Consulting (Francuska) i Ramon Weidinger, generalni direktor Coca-Cola Hellenic za Srbiju i Crnu Goru.

Preovladao je stav da je važan odnos proizvođača i lanaca prodaje, kao i uvođenje inovacija. Više nije pitanje koliko potrošači troše već kako to čine. Razvoj tehnologije je učinio potrošače snažnijima nego ikada i omogućio je poređenje proizvoda u celom svetu. Potrošački proizvodi i usluge nude „dobru vrednost za novac” u poslednjih nekoliko godina, a potrošači su počeli da traže mnogo više od vrednosti. Potrošači ne traže nove proizvode već nova iskustva. Neophodno je kreirati vezu između potrošača i brenda. U celom regionu sve veći udeo u prodaji imaju “privatne robne marke”, preko 20%.

Učesnici okruglog stola “Inovacije i brendovi” bili su stručnjaci iz Srbije i regiona: Andrej Beslać, Business Development Director, Carlsberg Srbija; Srđan Bogosavljević, generalni direktor, IPSOS, Srbija; Dejan  Damnjanović, Atos IT Solutions and Services; Gojko Đošić, generalni direktor FRIKOM, Srbija; Ljubiša Radenković, generalni direktor, Sunoko, Srbija i Emmanouil Piperopoulos, Operation Marketing Director, Delhaize Group Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.  Panel je moderirala Olivera Perković, generalna direktorka agencije McCann Beograd.  Opšti je stav da je poznato kako potrošači kupuju, ali se nedovoljno zna na koje se sve načine informišu o kupovini. Kriza je naterala potrošača da bude racionalan. Korisna su istraživanja o kupcima, ali je potrebno u njih investirati.

Prema istraživanjima GfK Srbija, cena je tek treći važan faktor za odluku o kupovini. Na prvom mestu je blizina prodajnog objekta a na drugom širina asortimana. Cena je važna pri poređenju sa kvalitetom.  Takođe je istaknuto da sve više potrošača u Srbiji pravi detaljne spiskove, sve manje se prave zalihe u kući.  Ono što je zanimljivo: sve manje potrošača uživa u kupovini, traži se jednostavna organizacija objekata radi lakšeg snalaženja, a važno je da se ne čeka u redovima. Pobediće na tržištu onaj ko uspe da potrošaču, i pored pada standarda, omogući da se oseća da je dobio pri kupovini veću vrednost od plaćene.

Okrugli sto na temu maloprodaje i izazova u regionu moderirao je Goran Tintor, Director Custom Research, GfK, Srbija, a učesnici panela bili su: Darko Dujič, Country Business Development Manager Adriatic, Google, Srbija; Helmut Fenzl, predsednik Uprave, Spar, Hrvatska; Jelena Knežević Vlahović, potpredsednik za Category Management, Delhaize Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora; Ljiljana Kunosić, direktorka finansija, Bingo, Bosna i Hercegovina i Aleksandar Seratlić, generalni direktor, IDEA, Srbija.

Prema GfK istraživanju 77% procenata potrošača na našim prostorima koristi internet kada planira određenu kupovinu, tj. preko interneta se raspituju o proizvodima, 58% koristi i društvene mreže a isti taj procenat kupaca voli da podeli svoja iskustva sa drugima. Najviše se veruje prijateljima i rođacima.

Oko 25% potrošača posećuje nezavisne sajtove za kupovinu, 23% koristi pametne telefone, a 33% potrošača kupuje preko interneta robu generalno, međutim od tog procenta manje od 1% se kupuje roba široke potrošnje (hrana, piće).

Kupci u Srbiji i Bosni i Hercegovini informišu se o promocijama i popustima preko televizije (60%), dok se u Hrvatskoj informišu preko letaka. U Srbiji su na 2. mestu leci kao kanal komunikacije, a na 3. mestu je informisanje preko prijatelja.

Tokom prvog dana konferencije držane su i 4 radionice:

  • Atos IT Solutions and Services – Prikaz primene SAP rešenja za osposobljavanje Back office službi za CRM
  • Oracle – web trgovina i rešenja za upravljanje nabavkom
  • Symphony EYC– izazovi tehnologija i poznavanje robe
  • Ipsos – “Censydiam activation workshops” interaktivna radionica

 

Detaljne informacije o programu dostupne su na sajtu http://infoarena.biz .

Leave a Reply