Internet

Povećati osposobljenost žena za poslovnu upotrebu interneta

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije Nevenka Mihajlović izjavila je danas da bi žene trebalo podstaći na to da biraju zanimanja na osnovu interesovanja i talenta, a ne na osnovu tradicionalne podele na muške i ženske poslove.

Mihajlović je na konferenciji povodom Međunarodnog dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama istakla da su žene dominantna radna snaga u profesijama koje nisu dobro plaćene, kao što su zdravstvo, u kome 78 odsto zaposlenih čine žene, i prosveta, gde su 70 odsto zaposlenih žene. 

Ona je ukazala na to da je upravo uspostavljanje rodnog balansa donelo ekonomski prosperitet evropskim zemljama.

girls in ict

Prema njenim rečima, rezultati najnovijeg “Istraživanja o ulozi IKT na položaj žena na tržištu rada” Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike pokazuju da muškarci i dalje prednjače kada je u reč o informatičkoj pismenosti, s obzirom na to da čak 40 odsto žena u našoj zemlji nikada nije koristilo računar.

Mihajlović je navela da se, prema tom istraživanju, samo 15 odsto žena nalazi na pozicijama menadžera, dok su 11 odsto strateški eksperti.

Kada je u pitanju poslovna upotreba interneta, ona je ukazala na to da se dvostruko više muškaraca priključuje profesionalnim mrežama i češće aplicira za posao putem interneta, dok žene prednjače u korišćenju društvenih mreža i traženju informacija o zdravstvu.

Sociolog Dalibor Petrović istakao je da se više od 40 odsto muškaraca delimično ili potpuno slaže sa tvrdnjama da su oni sposobniji da savladaju rad na računaru ili da se bolje snalaze u računarskim tehnologijama, a žene u kućnim poslovima.

Petrović je saopštio da je istraživanje pokazalo da su najtraženije veštine pri zapošljavanju kod poslodavaca fleksibilnost i prilagodljivost, a na trećem mestu je poznavanje IKT-a.

Gotovo trećina poslodavaca, kako je dodao, smatra da je sposobnost upravljanja informacijama, uključujući IKT, veština koja se kod kandidata najteže nalazi.

Predstavnik udruženja “Jednake mogućnosti” Nataša Gospić rekla je da je evropski prosek kada je reč o učešću žena u IKT-u 13,7 odsto, uz ocenu da to govori da u Srbiji treba još mnogo raditi kako bi se dostiglo i obezbedilo ravnopravno učešće muškaraca i žena u toj oblasti.

Gospić je ukazala na to da će informaciona era dovesti do pojave novih poslova i otvaranja novih radnih mesta, što otvara ogromne mogućnosti za žene.

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana devojaka u IKT-u danas je u Naučnom klubu Centra za promociju nauke u zgradi stare Robne kuće Beograd održana radionica ,”Programiranje se lako uči”.

Ovaj dan obeležava se u okviru aktivnosti programa za implementaciju Nacionalnog akcionog plana za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA).

Rezultate istraživanja o ulozi IKT na položaj žena na tržištu rada možete pogledati u prilogu.

Leave a Reply