Internet

Povoljnije PTT usluge pospešile bi i internet prodaju MSP

Vlada će uskoro predstaviti program podrške izvoza za mala i srednja preduzeća a prema najavama premijera Mirko Cvetković jedna od mera će biti i povoljnije usluge PTT usluga za pošiljke namenjene izvozu.

Svi koji nemaju kapacitete da zadovolje komplikovanu proceduru, da angažuju špeditere moći će za pošiljke do 6.000 evra da računaju na integrisanu uslugu PTT, najavio je premijer.
Izvoznici, pre svega oni koji dolaze iz sektora malog i srednjeg bizniza (MSP) moći će da računaju na ovu uslugu, koja će pojednostaviti proceduru ali i smanjiti troškove izvoza.
Pomoćnik ministra za PTT saobraćaj u ministarstvu za kulturu, informisanje informaciono društvo Marija Krajinović – Zečević kaže za Tanjug da u tom ministarstvu podržavaju ovaj projekat jer “on može da bude od značaja i za MSP i za Pošte jer će u potpunosti njeni kapacitet biti iskorišćeni”.
“Taj projekat je već zaživeo u nekim zemljama, prezentuje se u okviru Svetskog poštanskog saveza koji i naša zemlja hoće da prihvati. Ministarstvo finansija i Ministarstvo za kulturu, informisanje i informaciono društvo u saradnji sa Postom rade na realizaciji tog projekta”, rekla je Krajinović-Zečević.
Kako je objasnila, namera je veća promocija malih i srednjih preduzeća i unaredjivanje njihovog razvoja, jer će svoje proizvode izvoziti preko Pošte i smanjiti svoje troškove.
Cilj projekta je i da se proizvod prezentuje na ino-tržištima u nekom narednom periodu, najduže do šest meseci, navela je ona i naglasila da još uvek ne može da precizira iznos vrednosti robe, za koji će izvoznici plaćati povoljnije PTT usluge.
Krajinović-Zečević smatra da bi zahvaljujući ovom sistemu mogla da se poveća internet prodaja koja tek treba da doživi “bum” u našoj zemlji.
Često se dogadja, naglasila je, da kada se naručuje neka roba preko interneta, troškovi isporučivanja tih proizvoda u inostranstvu budu veći od njene vrednosti.
“Ova usluga bi omogućila našim preduzećim, koja imaju proizvode i žele da ih plasiraju to rade na olakšan način, a da nisu opterećeni troškovima koji su ih do sada opterećivali i da tako proizvod od deset evra, na kraju u inostranstvu košta 60 evra”, naglasila je Krajinović-Zečević.
“Svakako, moći ćete i vi sami, ako ste preduzetnik, da nadjete sebi na stranom tržištu nekog ko će da kupuje vaše proizvode”, dodala je ona naglašavajući da, kada je reč o ovom paketu usluga, nije reč samo o podstrekavanju internet prodaje, već i drugih vidova plasmana na inostranom tržištu.
Pomoćnica mininistra nije mogla da precizira kada će biti završen projekat i primenjen u praksi, ističući da je ceo operativni zadatak poveren JP “Pošte Srbije”.
“Prava adresa su Pošte Srbije i njihova Direkcija za strategiju ili Glavni poštanski centar koji je formirao radnu grupu koja se bavi ovim projektom”, naglasila je ona.
Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća (AMSP) Žarko Milisavljević kaže da taj sektor ima mnogo “težih boljki” od toga da li će izdvajati manje ili nešto više novca za špediterske usluge.
On smatra da je već dovoljna konkurencija medju špediterima i “da tu ne može više da se namakne” od iznosa koji su spremna da plate preduzeća.
“To spada u onu vrstu pomoći koja nama ništa ne znači. Ne znam ni da je to neko od preduzetnika tražio. Nama treba, ono što vlada može, a to je da pomogne sektoru MSP i da objavi – kada će se razdužiti javni sektor prema malim i srednjim preduzećima”, rekao je Milisavljević.
On je istakao da bi predstavici MSP hteli da znaju kojom dinamikom će njihova potraživanja biti namirena jer su dugovanja javnih preduzeća njima “omča oko vrata”.
Milisavljević se slaže da ima dosta komplikovanih procedura koje nisu usaglašene sa procedurama EU, pa tako ako neko preduzeće ima ‘lon posao’, “ima milion problema da posao izveze”.
On je mišljenja da je ova mera usmerena ka tome da se država povuče iz poslova “koje nije ni trebala da radi”, kao na primer to da carinska služba priprema papire za vlasnika robe. “To može da bude od značaja, ali to nije nikakva pomoć, i inače je u paketu uredjenja naših carinskih postupaka sa evropskim propisima”, kazao je on.
Milisavljević je zaključio i da bi sektoru MSP u ovom trenutku vise značilo i uredjenje radnog zakonodavstva i smanjenje troškova rada i ocenio da je i dalje prisutno otpuštanje radnika i smanjenje novih poslova.
Veći razvoj malih i srednjih preduzeća i njihov ravnomerniji regionalni razvoj medju deset su prioreteta nove rekonstruisane Vlade Srbije.
Ovaj sektor značajan je za privredu zemlje, jer u Bruto domaćem prozvodu učestvuje sa oko 40 odsto a i ukupnoj zaposlenosti učestvuje sa više od pedeset procenata

Leave a Reply